Er zijn heel veel SUV’s en cross-overs, maar echte 4x4 terreinwagens zijn er veel minder. Toch zijn ze er nog steeds. Wij zetten de 5 beste 4x4 auto’s voor je op een rij!

De 5 beste 4x4 terreinwagen

Op het moment dat je onverhard terrein op wil zoeken gaat er niets boven een 4x4 terreinwagen. Dat is namelijk waar deze auto’s voor gemaakt zijn. In dit artikel kijken we wat de beste 4x4 terreinwagens zijn die je anno 2022 kunt kopen. Voordat we dat gaan doen is het goed om eerst te kijken wat een 4x4 eigenlijk precies is.

Wat is een 4x4 auto?

Terreinwagen, terreinauto, off-roader, 4x4: het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde type auto. In de volksmond wordt ook nog wel eens de term ‘jeep’ gebruikt. Veel mensen denken misschien vooral aan een auto die wat hoger en stoerder is dan normaal, maar een 4x4 auto is technisch gezien wezenlijk anders. Een terreinwagen heeft natuurlijk vierwielaandrijving, maar iedere vierwielaangedreven auto is nog geen terreinwagen.

Een kenmerk van een echte terreinwagen is dat deze auto’s een ladderchassis hebben. Alle normale personenauto’s hebben tegenwoordig een zelfdragende carrosserie, maar 4x4’s gebruiken nog een ladderchassis omdat dit sterker is. Daarnaast beschikken terreinwagens over een lage gearing. Op het moment dat je overschakelt op lage gearing krijgen de versnellingen een andere verhouding, die meer trekkracht mogelijk maakt. En dat komt heel goed van pas als je off-road gaat.

En wat is dan het verschil met een SUV?

Hoe zit het met SUV’s? Zijn dat ook terreinwagens? Nee, strikt genomen niet. Een SUV kan vaak ook redelijk of zelfs goed uit de voeten in het terrein, maar is meer gericht op de openbare weg. Een SUV is dan ook comfortabeler, onder meer omdat deze auto’s geen ladderchassis hebben. Dit betekent wel dat een SUV minder geschikt voor het ruige off-roadwerk.

De top 5 van 2022

Nu we helder hebben wat een terreinwagen precies is, kunnen we de vijf beste 4x4 terreinwagens van dit moment op een rijtje zetten.

Nr.5 - Suzuki Jimny

suzuki jimny

We beginnen klein, met de Suzuki Jimny. Dit is een compact en charmant autootje, maar vergis je niet: het is een echte terreinwagen. Met 4 wheel drive, een ladderchassis en lage gearing voldoet de Jimny aan alle kenmerken van een 4x4. De Jimny zal je dus niet in de steek laten in het terrein. Naast de personenuitvoering (die in Nederland niet meer nieuw te krijgen is) is er ook een bestelwagenversie. Deze heeft in plaats van een achterbank een platte laadvloer. Daarmee kun je toch veel kwijt in deze kleine terreinwagen.

Nr.4 - Jeep Wrangler

Jeep Wrangler

Een lijstje met terreinwagens is natuurlijk niet compleet zonder Jeep. De merknaam Jeep is ten slotte synoniem geworden met het type auto. De enige echte terreinwagen van Jeep is de Wrangler. Dit model staat nog het dichtst bij de oer-Jeep. De Wrangler combineert uitstekende terreincapaciteiten met een iconisch design. Er is zowel een driedeurs versie als een langere vijfdeursversie. Met de Rubicon-uitvoering kun je ook met het dak open rijden.

Nr.3 - Mercedes-Benz G-Klasse

Mercedes-Benz G-Klasse

Sinds 2018 is er een gloednieuwe Mercedes G-klasse, nadat het vorige model bijna 40 jaar in productie was geweest. De G-klasse is nog steeds een buitengewoon capabele 4x4, maar wel voorzien van alle moderne luxe. De G-klasse is dus een echte Mercedes, maar ook een echte terreinwagen.

Nr.2 - Land Rover Defender

Land Rover Defender

Voor de Land Rover Defender geldt hetzelfde verhaal als voor de G-klasse: het is een iconisch model waar recent een compleet nieuwe generatie van is verschenen. De nieuwe Defender ziet er strak en modern uit, maar is nog steeds niet te stoppen in het terrein. Je kunt kiezen uit een driedeurs versie (de Defender 90) en de vijfdeurs versie (de 110). Zeker als je de laatste kiest heb je een bijzonder ruime en praktische 4x4 auto, die ook qua technologie helemaal up-to-date is.

Nr.1 - Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Nóg een 4x4 met een lange historie is de Toyota Land Cruiser. Dit is niet alleen een robuust werkpaard, maar ook een buitengewoon betrouwbare auto. Een Land Cruiser is praktisch onverwoestbaar. Aan ruimte heb je ook geen gebrek. Een Toyota Land Cruiser is dus een echte alleskunner.