• Home
  • Blog
  • Alles over btw- en marge-auto’s

Als je dacht dat een auto gewoon een auto is, heb je het mis. Naast dat je heel veel verschillende merken, modellen en uitvoeringen hebt, bestaan er ook btw-auto’s en marge-auto’s. Wat is het verschil? Hier lees je alles over btw- en marge-auto’s.

Misschien heb je al eens van de termen btw-auto en marge-auto gehoord, misschien komen ze totaal uit de lucht vallen. Toch is het belangrijk om het verschil tussen deze twee te kennen. Zeker als je ondernemer bent.

Het verschil tussen een btw-auto en een marge-auto

Wat is nou precies het verschil tussen een btw- en een marge-auto? Een btw-auto is een auto die altijd zakelijk gereden is. Een marge-auto is een auto die eenmalig (of vaker) van een particulier is geweest. Het verschil zit dus in de btw die je betaalt. Koop je een btw-auto, dan ben je verplicht btw te betalen over de aanschafprijs van de bolide. Bij een marge-auto betaal je geen btw.

De marge-auto

Een marge-auto is btw-vrij. Hoe dat kan? De btw is al een keer betaald door een particulier. Als ondernemer hoef je de btw over je tweedehands auto niet nog een keer te betalen. Je profiteert met een marge-auto dus van een financieel voordeel. Vaak is deze auto de beste optie voor startende ondernemers of zzp’ers — de groep met weinig tot geen startkapitaal.

De btw-auto

Over een btw-auto is de btw nog niet eerder betaald. Je betaalt de btw — of nou ja, je schiet het eigenlijk voor. De btw over de gebruikte auto is natuurlijk terug te vragen aan de Belastingdienst. Dit geldt ook als je een leasecontract afsluit. De btw-auto is een prima optie als je genoeg geld hebt om de btw voor te schieten en als je wil profiteren van het btw-voordeel door dit als aftrekpost op te geven bij de Belastingdienst.

De uitzonderingen op de btw-regel

Sommige ondernemers hoeven de btw niet voor te schieten. Bijvoorbeeld als je een vrij beroep hebt, zoals:

  • gezondheidszorg (fysiotherapeut of tandarts)
  • financiële diensten en verzekeringen
  • radio en tv
  • juridisch advies
  • sociaal-culturele instellingen
  • onderwijs

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden?

Wil je meer weten over btw- en marge-auto’s en wat jouw (lease)mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op. We zitten al helemaal klaar voor je vragen.