image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Panoramadak, ja of nee?

Heerlijk toch, zo’n open dak op zonnige dagen. Wat moet je weten als je een auto met panoramadak wilt kopen?

Wat is een panoramadak?

Een panoramadak is gemaakt van glas en kan een flink gedeelte van het autodak beslaan. In sommige gevallen kan het (gedeeltelijk) opengeschoven worden. Een auto met panoramadak (pano) dat open kan is meestal voorzien van een spoilertje, zodat je bij hogere snelheden geen last hebt van gesuis. Een zonnedak is wat kleiner en kan altijd open.

Een panoramadak dat open kan, wordt vaak met één druk op de knop bediend, net zoals een zonnedak. Meestal verdwijnt het glazen deel bij openen tussen de hemel van de binnenkant en de carrosserie. Veel panoramadaken hebben ook een zonnescherm dat je voor het glas kunt schuiven, zodat je op warme dagen niet in de in de felle zon zit.

Voordelen van het panoramadak

 • Een panoramadak zorgt voor extra lichtinval in de auto. Zeker in de donkere maanden is dat al een prettige beleving, maar bovendien voelt je auto een stuk ruimer aan door al dat licht. En: het geeft een luxe uitstraling aan je auto. Ook niet mis!
 • Rijd je in een cabrio, dan doe je het dak alleen open als het goed weer is. Maar met een panoramadak is het óók lekker licht in de auto als het bewolkt is. En als het warm is kun je het panoramadak openzetten voor verkoeling – wat ook weer in het gebruik van de airco scheelt. Kortom: de voordelen van de cabrio zonder de nadelen.
 • Rijd je in de stad, dan valt er door een panoramisch dak natuurlijk veel meer te zien.
 • Sommige panoramadaken zijn geluiddempend, waardoor je veel minder van regen hoort dan op een metalen dak.

Nadelen van een panoramadak

Eerlijk is eerlijk: een panoramadak is niet altíjd ideaal. Maar hoewel dit lijstje lang lijkt, kan het ook zomaar zijn dat je de nadelen moeiteloos wegstreept tegen de voordelen. Komen ze:

 • Voor een panoramadak betaal je extra.
 • Een panoramadak is niet handig als je lang bent (> 1.90 meter), omdat de dakhemel wat lager is dan bij een auto zonder panoramadak.
 • Glas geleidt warmte goed, waardoor het in de zomer erg warm kan worden in de auto, en in de winter juist erg koud. Dat betekent extra tijd en energie om de auto weer op temperatuur te krijgen. Al kan een dak dat open kan in de zomer weer bijdragen aan een snellere afkoeling. Ook kan een verduisterscherm in de zomer de ergste hitte buiten houden. Vergeet dat dus niet dicht te doen als je je auto parkeert.
 • Een ijslaag in de winter is wat lastig te verwijderen van een glazen dak.
 • Panoramadaken gaan meestal niet automatisch dicht bij het verlaten van de auto, en geven vaak ook geen waarschuwingssignaal: een risico op regen in je cabine en op inbraak.
 • Je moet bij iedere wasbeurt ook de rubbers en de binnenkant van het frame schoonmaken om problemen te voorkomen. En: door een glazen dak zie je die vogelpoep wél…
 • Rijd je op de snelweg, dan kan het gaan suizen in je auto als het dak open is.
 • Een glazen dak is zwaar, en omdat het op het hoogste punt van je auto zit, wordt dat in verband met de veiligheid soms op andere plekken gecompenseerd. Al dat extra gewicht kost ook extra energie om te verplaatsen.
 • Last but not least: schade aan je panorama- of zonnedak wordt niet door alle verzekeraars automatisch als ruitschade gezien. Zo dekt een autoverzekering met beperkt casco-dekking schade aan ruiten aan de voor-, zij- en achterkant van je auto. Voor de goede verstaander: geen ruiten óp je auto dus. Check daarom goed de voorwaarden.

Probeer het zelf

Nu je de voor- en nadelen op een rijtje hebt, kun je zelf je conclusies trekken. Maar het belangrijkste blijft: probeer het zelf eens uit op een mooie dag zonder regen. Misschien ben je meteen verkocht met de zon op je bol; misschien haak je af omdat je toch dat beetje extra hoofdruimte mist. En koop je een tweedehands auto met panoramadak? Spuit er dan flink wat water overheen om te controleren of alles nog waterdicht is.

Bekijk hier onze occasions met panoramadak.