• Home
  • Blog
  • Alles over private lease en het BKR

Alles over private lease en het BKR

Dit is nou zo’n onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Je kunt Nikki of Kikki van de klantenservice even bellen, maar hier hebben we vast een overzicht gemaakt van de meestgestelde vragen op het gebied van private lease en BKR.

Wat is een BKR-registratie

We beginnen bij het begin: wat is een bkr registratie? Het BKR (Bureau Krediet Registratie) registreert kredieten en leningen. En wanneer krijg je een een BKR registratie? Nou, koop jij iets op afbetaling of heb je bijvoorbeeld een telefoon met toestel krediet, dan belanden deze gegevens in de database van BKR. Dit is in Nederland wettelijk verplicht.

Er zijn twee soorten registraties bij het BKR: een positieve en een negatieve registratie. 9 van de 10 registraties zijn van het positieve soort. Met een positieve registratie is er niets aan het hand. Het betekent gewoon dat het BKR een overzicht bewaard van je kredieten en leningen.

En wat is een negatieve BKR registratie? In dat geval gaat het om betaalproblemen of een betalingsachterstand. Een negatieve registratie is voor geldverstrekkers een teken dat je in het verleden niet altijd aan je financiële verplichtingen hebt voldaan. En dat heeft soms gevolgen voor toekomstige leningen of bijvoorbeeld private lease.

Kan ik een auto leasen als ik een BKR-registratie heb?

Private lease met BKR is meestal mogelijk. Een positieve BKR registratie hoeft private lease absoluut niet in de weg te staan. Een negatieve BKR registratie doet dat echter wel. Hetzelfde geldt voor een 2e hands auto leasen met negatieve BKR. Occasion lease met negatieve BKR is dus helaas niet mogelijk.

De private lease maatschappij kijkt altijd naar je kredietgegevens als je private least met een bestaande BKR registratie. Niet alleen maar naar de negatieve. De positieve registraties zeggen iets over je totale maandelijkse lasten, en dat is van belang bij de beoordeling.

Is het mogelijk om een auto te leasen zonder BKR-check?

Hoe zit het met private lease zonder BKR check? Nou, wij snappen natuurlijk dat die BKR registratie je best een beetje in de weg kan staan. Toch doen we niet aan private lease zonder BKR toetsing. De check helpt ons namelijk om te bepalen of een auto bij je budget past. Dat is onze zorgplicht, en dat vinden we heel belangrijk.

Om dezelfde reden doen we niet aan private lease zonder keurmerk. Met het Keurmerk Private Lease weet je dat je met een betrouwbare partij in zee gaat. De voorwaarden zijn ontwikkeld in samenwerking met de consumentenbond. Auto.nl heeft het Keurmerk Private Lease en werkt uitsluitend met partners die hetzelfde keurmerk hebben.

Kan ik een auto leasen zonder dat ik bij het BKR geregistreerd wordt?

Wil je een auto leasen zonder BKR? Dat is helaas niet mogelijk. Private lease zonder bkr registratie, daar doen private lease maatschappijen eigenlijk nooit aan.

Wat we dan precies laten registreren? Dat is 100% van het totaalbedrag. De totaalsom is een optelling van alle maandbedragen die je gaat betalen. Een voorbeeld: je maandbedrag is €250 en je looptijd is 48 maanden. Het totaalbedrag is dan €250 x 48 = €12.000. Dit is het bedrag dat bij het BKR wordt geregistreerd.

Heeft private lease invloed op mijn hypotheek?

Hoe zit het met private lease en een hypotheek? Over het algemeen is een hypotheek niet bij het BKR geregistreerd. Die meldt de bank namelijk pas bij een betalingsachterstand. Bij een achterstand van drie maandtermijnen heb je over het algemeen een negatieve registratie te pakken. Zonder die negatieve registratie zit je hypotheek de aanvraag van je private lease auto niet in de weg.

Andersom kan het wel invloed hebben. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek kijkt de verstrekker daarvan naar je gegevens bij het BKR. Zijn je totale maandelijkse lasten aan de hoge kant? Dan wordt het bedrag dat jij kunt lenen naar beneden bijgesteld. Houd daar dus rekening mee bij het afsluiten van een private lease overeenkomst.

Benieuwd hoeveel jij kunt leasen? Bereken hier jouw leasebedrag.