• Home
  • Blog
  • Kan ik als particulier een auto leasen?

Kan ik als particulier een auto leasen?

Een auto leasen: dat doe je toch via de zaak? Of kan je als particulier ook een auto leasen? Jazeker! Ook zonder bedrijf is het mogelijk voor een bepaald maandbedrag een auto te leasen. We noemen dit private lease — en je leest er hier alles over.

Private lease houdt in dat je autorijdt voor een vast maandbedrag. We zetten de auto op jouw naam, maar de leasebedrijf blijft eigenaar. Tenzij je aan het eind van de overeenkomst aangeeft dat je de auto overneemt. Het maandbedrag bestaat uit alle kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden. Je betaalt zelf alleen brandstof en eventuele bekeuringen. En een set winterbanden, als je die nodig hebt.

Als particulier een auto leasen: zo werkt dat

Een nieuwe auto uitzoeken voor een vast bedrag per maand. Klinkt goed, toch? Is het ook. Je kiest een mooie wagen uit, doet een aanvraag en het balletje rolt. We werken als volgt:

  1. Financiële check Alles ingevuld? Houd je telefoon in de gaten, want we bellen je om de aanvraag helemaal door te spreken. Onze collega’s van de lease-afdeling checken de financiële gegevens en dan is het tijd voor stap 2.

  2. Aanleveren documenten Houd je bewijs van inkomsten, woonlasten en je rijbewijs bij de hand, want we hebben het nodig voor de aanvraag. Hoe eerder jij je documenten aanlevert, hoe sneller de aanvraag verloopt.

  3. Beoordeling en overeenkomst Voldoet alles aan de eisen? Perfect! Je krijgt definitief akkoord. Ga maar vast voor je deur zitten, want we sturen je de overeenkomst zo snel mogelijk op. Teken je ‘m en stuur je het retour?

  4. Dingdong… hallo, je auto! Ongeveer 1 à 2 weken later gaat je deurbel. Staat daar een gezellige man of vrouw voor je deur met je lease-auto! Houd er rekening mee dat er 2 tot 4 weken tussen het moment van je particuliere aanvraag voor private lease en het moment van je auto voor het eerst in het echt zien zit.

Als je als particulier voldoet aan de (inkomens)eisen, minimaal 18 jaar oud bent en aan het einde van de overeenkomst de 81 nog niet hebt aangetikt, is private lease voor jou een optie. Je bent niet verplicht een vast contract te hebben. We bekijken per situatie wat er mogelijk is, dus leg je vraag vooral aan ons voor.

Hoe zit het met bijtelling?

Als je als particulier een auto leaset, rekent de Belastingdienst je auto niet tot je inkomen. Je betaalt geen bijtelling. Scheelt weer.

Is leasen goedkoper dan kopen?

Misschien kijken mensen je raar aan als je zegt dat je als particulier een auto leaset. Terwijl het best slim is. Zelf hoef je nergens aan te denken, want de afschrijving, wegenbelasting, all-risk verzekering, onderhoud, reparaties, 24/7 pechhulp, vervangend vergoed bij onderhoud en reparaties zitten allemaal in je vaste maandbedrag. Geen verrassingen door hoge kosten. Daarnaast is als particulier leasen vaak goedkoper dan kopen. De aanschafprijs, verzekeringen en onderhoud zijn goedkoper, doordat leasemaatschappijen profiteren van schaalvoordeel. En wij berekenen dat voordeel aan jou door. Meer weten? Ontdek wat voordeliger, leasen of kopen.

Wat als je je lease-auto niet meer kan betalen?

Het komt helaas voor: echtscheidingen, ontbindingen van geregistreerd partnerschap, gedwongen ontslag of arbeidsongeschiktheid. En dat heeft nogal eens invloed op je inkomen. Toon je bij ons aan dat je het maandbedrag niet meer haalbaar is en dat je nooit eerder een betaling gemist hebt? Dan ontbinden we de overeenkomst. Kosteloos. Kanttekening: heeft de auto schade of heb je meer kilometers gereden dan afgesproken, dan brengen we daar kosten voor in rekening.

Meer weten over schade aan je leaseauto? Lees dan ook Wat als ik schade rijd met mijn leaseauto?

Wie mogen er in de auto rijden?

Als particulier is de kans groot dat je je auto weleens uitleent. Wie mogen er in je auto rijden? Jij, uiteraard — degene met de overeenkomst. Maar anderen met een geldig rijbewijs mogen ook achter het stuur kruipen. 17-jarigen die in het kader van ‘2todrive’ willen instappen, moeten helaas nog even wachten tot ze 18 zijn en zelfstandig mogen rijden. (Als iemand het vraagt die je niet echt vertrouwt in je auto, zeg je gewoon dat het volgens de overeenkomst niet mag. Ook weer opgelost.)

Je droomauto leasen

auto.nl biedt op heel veel auto’s private lease aan. Niet op allemaal. Staat je droomauto wél op onze website, maar is private lease niet beschikbaar? Nog geen paniek! Vraag ons naar de mogelijkheden. Wie weet is er iets te regelen.

Huidige auto inruilen?

Grote kans dat er bij jou al een bolide voor de deur staat. Vraag je je af of je inruil van je huidige auto een optie is bij private lease? Jazeker. Mail ons via klantenservice@auto.nl of bel ons op 020 - 280 2800. Ontvang je van ons een persoonlijk voorstel om je auto over te kopen. Liever verkopen via een ander platform? Mag ook.

Private lease-auto overnemen

Veel particulieren zijn stiekem een beetje verknocht geraakt aan hun trouwe beestje. Snappen we wel. Daarom is het mogelijk je auto aan het einde van de private lease-overeenkomst over te nemen. Het is nattevingerwerk om zo te zeggen wat dat kost, dus we doen je graag een persoonlijk voorstel. Mail je ons 2 maanden van tevoren? Dan doen wij ons best voor je.

Lang verhaal kort: ja, als particulier een auto leasen kan.