Alles over de APK voor nieuwe auto's

Gefeliciteerd met je nieuwe auto. Misschien heb je ‘m al een tijdje, maar een felicitatie is natuurlijk nooit weg. Goed dat je je afvraagt hoe het zit met APK-keuringen en een nieuwe auto. Laten we je maar op de hoogte brengen dan.

Als je auto APK-plichtig is, mag je niet rijden zonder geldige APK. Doe je dat wel, dan is het geen unicum als je een boete krijgt van RDW of politie. Maar wanneer moet je nou op voor die APK-keuring als je een nieuwe auto hebt? ‘Nieuw’ betekent in dit geval echt helemaal gloedjenieuw — geen occasion die voor jou nieuw is.

Wanneer moet je je nieuwe auto keuren?

Je nieuwe auto hoeft zeker niet meteen gekeurd te worden. Je eerste ritje is dus niet naar RDW. Wanneer jouw nieuwe auto op moet voor de eerste keuring, hangt af van wat voor auto je hebt.

Personenauto’s met een gewicht tot 3.500 kilogram met een benzine- of elektromotor laat je voor het eerst APK-keuren na 4 jaar. Daarna 2 keer na 2 jaar en daarna elk jaar.

Rijd je op diesel of gas (eventueel in combinatie met elektrisch), dan is je eerste APK-keuring na 3 jaar. Na die 3 jaar moet je elk jaar naar een keurmeester.

Een handige online tool om de vervaldatum van jouw APK te zoeken via je kenteken vind je hier: WanneerAPK.nl

Eerder laten keuren dan de vervaldatum?

Wil je je auto eerder laten keuren dan de uiterste vervaldatum? Kan. Let er wel op wanneer je dat dan precies doet. Doe je het maximaal 2 maanden voor de vervaldatum? Dan blijft je vervaldatum hetzelfde. Dus stel jouw vervaldatum is 1-1-2022 en je laat je auto 6-12-2021 keuren, dan is de volgende vervaldatum weer op 1 januari. Laat je de auto langer dan 2 maanden van tevoren keuren, dus bijvoorbeeld op 1-10-2021? Dan is je nieuwe vervaldatum op 1 oktober.

Te laat met keuren

Te laat met keuren en is je APK verlopen? Dan is er nog niet meteen reden tot paniek. Maak zo snel mogelijk een afspraak om je auto te laten keuren. Tot 2 maanden na het verstrijken van de vervaldatum, mag je auto op de openbare weg staan. Je mag er in principe niet meer mee rijden. De boete voor rijden zonder APK bedraagt sinds 2019 €140. Word je staande gehouden tijdens je rit naar de keuring? Als je kunt aantonen dat je onderweg bent naar de garage, is er niets aan de hand.

Automatisch boete na 2 maanden verlopen APK

Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW.

Aanrijding en geen APK

Veroorzaak je een aanrijding met een afgekeurde auto? Dan is het wel even slikken. De verzekeraar kan namelijk besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent, omdat je auto niet gekeurd is. En daar komt die boete van €140 dan ook nog bij.