image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

APK verlopen! Wat nu?

Op tijd naar de tandarts voor de jaarlijkse controle, de hond laten trimmen, de luizenpluisdag op school gedaan en… oh, APK verlopen. Je wist dat je iets vergeten was en nu is het te laat. Voordat je in paniek al je vrienden appt met ‘APK verlopen! Wat nu?!’: je vindt hier wat je nu moet doen.

Waarschijnlijk weet je het wel: je auto moet eens in de zoveel tijd op voor de APK-keuring. Een keurmeester controleert je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie. RDW heeft alle keuringseisen voor je op een rijtje gezet. Let op: zelfs al rijd je niet met je auto, je moet ‘m wel op tijd laten keuren.

APK: wanneer doe je dat?

De APK-keuring is de algemene periodieke keuring. De naam verraadt het al: het is periodiek en gebeurt dus met regelmaat. Een nieuwe benzineauto laat je na 4 jaar voor het eerst keuren. Een dieselauto is een jaartje eerder aan de beurt: na 3 jaar verwacht de keurmeester je voor het eerst. Benzine-auto’s laat je vervolgens elke 2 jaar keuren, totdat je bolide 8 jaar oud is. Daarna mag je elk jaar naar een bij de RDW aangesloten werkplaats. Diesels laat je elk jaar keuren. Een handige online tool om de vervaldatum van jouw APK te zoeken via je kenteken vind je hier: WanneerAPK.nl

APK verlopen?

Is je APK verlopen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je garage. Mocht een agent je onderweg staande houden, dan is er nog geen reden tot paniek. Als je aantoont dat je onderweg bent om je APK in orde te maken, is er niets aan de hand. Tot 2 maanden na het verstrijken van de uiterste APK-vervaldatum, mag je auto op de openbare weg staan. In principe mag je er dus niet meer mee rijden.

Aanrijding en geen APK

Veroorzaak je een aanrijding met een afgekeurde auto? Dan is het wel even slikken. De verzekeraar kan namelijk besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent, omdat je auto niet gekeurd is. De boete kost je €140.

Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK?

Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Zet na elke APK afspraak even een reminder in je agenda voor de volgende verplichte keuring.

Boetes vanwege gemiste APK-plicht voorkomen?

Soms weet je dat je een lange tijd niet met je auto rijdt. Dan is het een optie je auto te schorsen. Daarmee zet je ook meteen je verzekeringsplicht en je wegenbelasting stop. Vanaf het moment dat je je auto schorst, mag je er niet meer mee rijden. Je auto mag ook niet op de openbare weg staan. Is dit niet aan de orde, zorg er dan vooral voor dat je je auto voortaan op tijd laat keuren. RDW stuurt je 6 weken voor het verlopen van de APK een herinneringsbrief.