image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Auto leasen zonder BKR-registratie: kan dat?

Een auto leasen zonder BKR-registratie, kan dat?

Als je bedoelt dat je niet negatief geregistreerd staat bij BKR, dan is het antwoord heel kort: ja, dat kan. Al hangt het natuurlijk af van meer factoren of je een leaseovereenkomst krijgt. Vraag je je af of private lease zonder BKR-registratie vanuit auto.nl mogelijk is? Dan is het antwoord wat langer.

Bureau Krediet Registratie registreert — je raadt het al — kredieten. Sluit je een lening boven €250 af? Dan is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan BKR. Je staat dan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) en hebt dus een registratie bij BKR. In veel gevallen gaat het om een positieve registratie.

Wanneer sta je geregistreerd bij BKR?

Je staat positief geregistreerd bij BKR als je: • rood kan staan op je bankrekening • een creditcard hebt met gespreide betaling in meerdere termijnen • een doorlopend krediet of een persoonlijke lening hebt • iets koopt met het ‘koop nu, betaal later’-principe • een toestelkrediet hebt bij een telecom-aanbieder • gebruik maakt van een private lease-regeling

Betaal je altijd netjes op tijd? Mooi, niks aan de hand. Heb je een betalingsachterstand? Dan verandert je positieve registratie in een negatieve. Je hypotheek staat ook pas bij BKR geregistreerd als je een betalingsachterstand hebt. Drie maandtermijnen achterstand? Ook dan sta je negatief geregistreerd.

Auto leasen zonder BKR op de hoogte te brengen?

Sorry, een auto leasen zonder BKR-registratie, is niet mogelijk. De Nederlandse wet verplicht ons private lease-overeenkomsten te registreren bij BKR. Zodra jij een aanvraag doet voor private lease, controleren we jouw gegevens bij BKR. Dan weten we of de overeenkomst bij je financiële situatie past. Gaat alles voor de wind en sluit je de overeenkomst af? Dan registreren we dit bij BKR. Goed om te weten: het gaat dan niet om de volle mep. Het geregistreerde bedrag is 65% van het totaal.

Rekensom: lease je je auto voor €250 per maand met een looptijd van 48 maanden? Het totale bedrag is dan €250 x 48 maanden = €12.000. 65% van €12.000 = €7.800 en dus het uiteindelijke bedrag dat bij BKR geregistreerd staat.

Gevolgen van BKR-registratie private lease

We weten natuurlijk niet waarom je een auto wil leasen zonder BKR-registratie. Als je je afvraagt of je geen lening of hypotheek krijgt — zo zwart-wit is het niet. Als jij een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt, dan kijkt de geldverstrekker naar je financiële verplichtingen. Een deel van die verplichtingen zijn opvraagbaar bij BKR. En ja, je private lease-overeenkomst hoort daarbij, onder de noemer ‘OA-codering’. De geldverstrekker bepaalt aan de hand van je inkomsten en financiële verplichtingen of het verantwoord is om jou de gevraagde lening te verstrekken. Hoeveel je precies mag lenen, bepaalt de geldverstrekker. Dit ligt allemaal vast in wetten en afspraken met de overheid. Lukt het net niet? Misschien adviseert de geldverstrekker je dan een lening of verplicht te beëindigen. Je registratie is dus niet per se nadelig. Zeker als je je financiële verplichting van private lease gewoon nakomt, trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je het braafste jongetje (of meisje) van de klas bent en dat je prima met je financiële verantwoordelijkheden omgaat.

Zo werkt private lease

Heb je je favoriete bolide uitgezocht? Dien dan je aanvraag in voor private lease. We bellen je erna op om de aanvraag door te nemen en wat financiële zaken te checken. Vervolgens stuur je een bewijs van inkomsten, een bewijs van woonlasten en een kopie van je rijbewijs naar ons op. Keuren we alles goed? Dan krijg je definitief akkoord en vind je je overeenkomst zo snel mogelijk op je deurmat. Stuur je ‘m snel weer retour? Dan maken wij je auto klaar en leveren we hem bij je af.