image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Alles over de hoge-instap-auto

Een hoge instap is ideaal. Niet alleen met een slechte rug of als je kleine kinderen in hun zitjes moet tillen. Het is voor iedereen een prettige manier om in en uit de auto te stappen. In deze blogpost lees je alles over de hoge-instap-auto: van betaalbare modellen tot tweedehands bolides en antwoorden op vragen als ‘bestaan er ook kleine auto’s met een hoge instap?’

Laten we even bij het begin beginnen: wat is een hoge instap? We hebben het over auto’s waarbij je geen enkele moeite hoeft te doen om in de stoel te belanden. Je hoeft je niet te strekken zoals bij een vrachtwagen, maar je hoeft ook zeker niet door de knieën zoals bij een lage sportwagen. Het verschilt natuurlijk een beetje per persoon wat hoog of laag is: ben jij klein, dan kan een Range Rover voor jou te hoog zijn. Ben je lang, dan is een Suzuki Ignis misschien wel te laag voor je.

Hoge-instap-auto: de perfecte zithoogte voor jou

Eigenlijk zou iedereen een auto met een hoge instap moet rijden, want het is voor je rug gewoon het beste. Maar kijken we specifiek naar auto’s met een hoge instap, dan is de zithoogte te laag als de stoelzitting een flink stuk onder je billen zit. Je moet dan door je knieën om in te stappen. En ja, dit is bij heel veel auto’s aan de orde. De auto is te hoog als je bovenbeen langs de zitting schuurt als je instapt, zoals je vaak de pakketbezorger in zijn bestelbus ziet doen. De zithoogte is precies goed als je bij het instappen eigenlijk zonder enige moeite in je stoel glijdt. Dat is dan de perfecte auto met hoge instap voor jou.

Even concreet: wat is een hoge instap en over welke auto’s hebben we het?

Als je de instaphoogte meet, dan doe je dat vanaf de grond — de straat, niet de bodem van je auto — tot aan de zitting. Voor de meeste ‘normale’ auto’s is deze afstand ongeveer 50 centimeter.
  • Hebben we het over een hoge instap, dan is de afstand ongeveer 60 centimeter. Voor het idee: bij een Volkswagen Golf Plus is dat 59 centimeter.
  • Bij SUV’s en MPV’s is de instap nog hoger, tot wel 70 centimeter.
  • De echt grote terreinwagens winnen hier terrein: de instap van een Range Rover en een BMW X5 is ongeveer 80 centimeter. Voor de kleinere mens begint dit al aardig op klimmen te lijken.

Kleine auto met hoge instap

Soms denken mensen dat een auto met een hoge instap per definitie een grote SUV (Sport Utility Vehicle) is. Nu is het wel zo dat een SUV eigenlijk altijd een hoge instap heeft, maar een hoge-instap-auto is niet altijd een SUV. Er bestaan genoeg kleine(re) auto’s die wél een hoge instap hebben.

Een aantal voorbeelden van kleine auto’s met hoge instap:

Betaalbare hoge-instap-auto

Wat betaalbaar is, is voor iedereen anders. Wat wel goed is om te weten: een auto met een hoge instap hoeft echt niet per se het model te zijn met het hoogste prijskaartje. Hierboven staan al 5 kleine auto’s voor je opgesomd, hieronder volgt een algemeen lijstje van auto’s met een hoge instap. Aan jou de keus wat betaalbaar is en wat bij jou past.

Hoge-instap-occasions

Om autorijden een beetje betaalbaar te houden is het interessant om een occasion te kopen, in plaats van een gloednieuwe auto. Auto’s met een hoge instap zijn goed te vinden op de occasion-markt. Grote kans dat je er eentje vindt in ons aanbod van gebruikte auto’s.

Lees ook: ‘Tweedehands auto kopen? Waar let ik op?’ en ‘Van plan om een occasion te kopen? Lees eerst deze tips!

Hoge instap en automaat

Zoals je ziet zijn er naast een hoge instap wel meer eisen te stellen aan een volgende auto. Niet alleen de hoogte, maar ook de kleur, de (nieuw)staat en natuurlijk de transmissie. Rijd jij liever in een handgeschakelde auto of is een automaat meer jouw ding?

Een automaat met een hoge instap is met recht een veilige auto te noemen. Je focust je volledig op het verkeer doordat je niet hoeft te schakelen, je hebt beide handen aan het stuur en door je hoge zit heb je goed overzicht over de weg en het verkeer. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Lexus UX, de Toyota C-HR of de Volkswagen Tiguan .

Zit er wellicht een mooi hoge-instap-model met automaat voor je bij?

Hulp nodig bij het uitzoeken van je auto met hoge instap?

Wil je hulp bij het uitzoeken van je auto met hoge instap? Leuk — we helpen je graag. Mail ons via klantenservice@auto.nl, chat met onze klantenservice of waag er een belletje aan: 020 280 2800.