image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
 • Home
 • Blog
 • Auto op naam zetten: hoe werkt dat?

Auto op naam zetten: hoe werkt dat?

Als je een nieuwe (of gebruikte) auto hebt gekocht, dan moet je je ‘auto op naam zetten’. Op jouw naam, welteverstaan. En eigenlijk gaat het niet om de auto, maar om het kenteken. Het heet ook wel ‘de auto overschrijven’ en we leggen je hier precies uit hoe je het doet.

Niet alleen voor auto’s, ook voor motoren, scooters en boten geldt dat je het kentekenbewijs op jouw naam laat zetten. De andere kant op geldt het ook: verkoop jij je auto of andere voertuig, dan moet ‘ie ‘van jouw naam af’ en heb je een vrijwaringsbewijs nodig.

Een nieuw auto op jouw naam zetten

Allereerst: gefeliciteerd met je nieuwe bolide! Het is na de koop tijd het officieel jouw auto te maken en dat doe je dus door jezelf als nieuwe eigenaar op het kentekenbewijs te laten zetten. Om een auto op naam te zetten, heb je een aantal dingen nodig:

 • het originele tenaamstellingsbewijs
 • het overschrijvingsbewijs
 • het kentekenbewijs
 • de tenaamstellingscode
 • een geldig legitimatiebewijs, zoals je paspoort, identiteitskaart of je rijbewijs

Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen, minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Koop je een auto voordat je je rijbewijs hebt, dan mag je ‘m ook op jouw naam zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je de wettelijke verzekeringsplicht in gaat. Meestal lukt het niet een verzekering af te sluiten zonder rijbewijs, dus dan is het slim je auto meteen te schorsen.

Hoe werkt dat bij auto.nl?

Koop je je auto via auto.nl, dan regelen wij dit allemaal voor je. Handig, want dan is je eerste rit dus niet een ‘moetje’ om je auto op naam te zetten, maar mag je helemaal zelf weten waar jouw eerste kilometers je brengen.

Je krijgt van ons een tenaamstellingsverslag. Controleer of alle gegevens kloppen, met name je adres. Daar komen namelijk je kentekenbewijs en het tweede deel van je tenaamstellingscode binnen.

Voertuig online overschrijven

Online overschrijven is eenvoudig te doen met je DigiD-app. Je hebt dan nodig: je kentekenbewijs en een tenaamstellingscode. Je DigiD-app doet de controle van je identiteitsbewijs, als je een smartphone hebt met NFC-lezer of een iPhone 7 of hoger hebt.

Zo zet je je auto online op naam:

 1. Ga naar Voertuig overschrijven en log in
 2. Volg de aanwijzingen op het scherm
 3. Betalen via iDeal (let op: de auto is pas overgeschreven als RDW de betaling verwerkt heeft, dat duurt soms een paar uur)
 4. Bekijk je e-mail waarin staat dat je aanvraag in behandeling is, daar zie je ook de status van de aanvraag
 5. De tweede e-mail vertelt je dat het voertuig overgeschreven is (en vanaf nu ben je dus verplicht je voertuig te verzekeren)
 6. Een derde e-mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs (dat geef je aan de verkoper) en het tenaamstellingsverslag (dat hou je zelf). Sla de documenten op of print ze, want ze zijn via de link maar 30 dagen beschikbaar
 7. Het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode (9 cijfers in totaal) vallen op je deurmat

Wat kost je auto overschrijven eigenlijk?

Je auto overschrijven kost €10,10. Dit bedrag betaal je aan RDW. Maar bij auto.nl zitten de kosten voor het overschrijven gewoon bij de totaalprijs in.

Tenaamstellingsbewijs of -code kwijt?

Ga je je auto juist verkopen en moet ‘ie op andermans naam gezet worden, maar ben je de tenaamstellingscode of het bewijs kwijt? Op de website van RDW vraag je heel makkelijk een nieuwe code aan:

 1. Vraag bij RDW een nieuwe tenaamstellingscode aan
 2. Je kan de tenaamstellingscode direct downloaden door het kenteken te selecteren van de auto waar het om gaat en via iDEAL €1 te betalen
 3. Je krijgt een bevestigingsmail van RDW en een paar minuten daarna een e-mail met de link naar je nieuwe tenaamstellingscode. Om deze te downloaden log je opnieuw in met DigiD

De code blijft 40 dagen beschikbaar, dus open hem op tijd en sla ‘m op.