Je auto schorsen, hoe werkt dat en wat zijn de kosten?

Als je een auto voor een langere tijd niet wilt gebruiken, is het slim om de auto te schorsen. Dat kan je een hoop onnodige kosten besparen. Hoe werkt het schorsen van een auto precies precies en wat kost het?

Je auto schorsen, hoe werkt dat?

Voor het schorsen van een kenteken moet je bij de RDW zijn. Het schorsen kan op twee manieren: online, of op de ouderwetse manier, bij een loket. Het enige wat je daarvoor mee hoeft te nemen is een geldig legitimatiebewijs en een kentekenbewijs of tenaamstellingsbewijs. Een portemonnee is ook handig, zodat je de eenmalige kosten voor het schorsen van de auto kunt betalen (zie Kosten). Daarna is de schorsing per direct een feit.

De auto is vervolgens naar keuze één, twee of drie jaar geschorst. In die periode mag je er dus niet mee rijden op de openbare weg. Daar staat wel wat tegenover: je hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen, de auto hoeft niet verzekerd te zijn en de auto hoeft geen apk te krijgen. Als je toch niet rijdt met een auto bespaar je op deze manier dus heel wat.

Online je auto schorsen

Nog makkelijker is om je auto online te schorsen. Dit kan via de website van de RDW. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Vervolgens is het een kwestie van de vragen beantwoorden, betalen en voila, je auto is geschorst.

Kosten

Met schorsen kun je veel geld besparen, maar je moet wel een bedrag betalen bij het aanvragen. De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto’s die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar. Voor auto’s ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief. Dat komt neer op €24,95 voor één jaar tot €74,85 voor drie jaar. Let op: als je de schorsing voortijdig opheft krijg je geen geld terug. Je betaalt dus altijd voor minimaal een jaar, ook als je een auto bijvoorbeeld maar 3 maanden wil schorsen.

Schorsing opheffen

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: de schorsing opheffen. De schorsing wordt automatisch opgeheven na precies een, twee of drie jaar (afhankelijk van wat je gekozen hebt). Je kunt de auto echter op ieder willekeurig moment uit schorsing halen. Net als het aanvragen kan dit online of via een loket. Zoals gezegd krijg je geen geld terug. Aan het opheffen van de schorsing zijn verder geen kosten verbonden.

Als je een geschorste auto verkoopt hoef je de schorsing niet op te heffen. Dat gebeurt automatisch als een auto overgeschreven wordt. Niet vergeten: als de schorsing afloopt moet je auto meteen weer verzekerd zijn, je moet motorrijtuigenbelasting betalen en je auto moet ook weer door de apk.

Hoe vaak mag je een auto schorsen?

In principe kun je een auto zo vaak of zo lang schorsen als je wilt. Het schorsen gaat wel per periode van maximaal 3 jaar. Als je een auto dus langer wilt schorsen moet je de schorsing verlengen en weer opnieuw betalen. Meerdere keren schorsing aanvragen en weer opheffen kan ook, maar dit kan weer extra kosten met zich meebrengen. Je betaalt namelijk iedere keer voor minimaal een jaar.