• Home
  • Blog
  • De beste manier om je auto te wassen

De beste manier om je auto te wassen

Je wil goed voor je auto zorgen. Dat begrijpen we. Naast het mechanische onderhoud is het belangrijk om je bolide goed schoon te houden. Onder het zout en vuil kan namelijk roest ontstaan, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dat precies? Ga je aan de slag met een tuinslang, rij je door de wasstraat of wacht je tot de regen het voor je doet? Wij zetten de verschillende manieren op een rijtje.

Wat is de beste manier om je auto te wassen?

De beste manier, dat is natuurlijk afhankelijk van wat jij wil. Is het belangrijk om zo snel mogelijk klaar te zijn? Wil je er zo min mogelijk geld aan uitgeven? Of ga je voor het allermooiste resultaat? Er zijn verschillende opties die allemaal hun eigen voordelen hebben.

De goedkoopste manier om je auto schoon te maken

De regen het werk laten doen is helemaal gratis, maar geeft niet per se het beste resultaat. Je auto verzamelt namelijk veel vuil op plekken waar de regen zijn werk niet doet, bijvoorbeeld in de wielkasten en op je velgen.

Om het zelf te doen heb je een emmer, een spons, autoshampoo en een tuinslang nodig. Een goede wasbeurt kost je op deze manier zo'n 45 minuten en minder dan een euro aan materiaal.

Op deze manier verwijder je al het vuil van je auto. Er blijven dus geen plekken over waar de auto onder het vuil kan roesten. Vergeet niet de binnenkant van de wielkasten mee te nemen. En ook de binnenste randen van de deuren en de kofferklep. Dat zijn precies de plekken waar veel vuil blijft zitten.

De snelste manier om je auto te wassen

Wat kost het minste tijd? Dat is natuurlijk door de wasstraat rijden. Als er tenminste eentje in de buurt is, en je dus niet een kwartier onderweg bent voor je auto onder de borstels verdwijnt.

Een gemiddeld ritje door de wasstraat kost 3 tot 4 minuten. Je auto is dan in grote lijnen schoon, maar bedenk wel dat die snelheid ten koste gaat van het resultaat. Er zijn altijd plekken waar die grote borstels niet goed bij kunnen.

De wasstraat is niet de vriendelijkste optie voor de lak van je auto. Omdat er altijd zand en vuil in de borstels zit krijgt je lak het nogal te verduren. Bij auto’s die regelmatig door de wasstraat gaan zie je zogenaamde “swirls” in de lak. Dat zijn hele fijne krasjes in de bovenste laag van de lak, die er uitzien als een fijn spinnenweb dat over je auto ligt. Swirls zijn vooral goed te zien als de zon direct op de auto staat.

De wasstraat is dus een snelle optie, en het is prima om er af en toe doorheen te rijden. Maar we raden aan om het niet te vaak te doen, om je lak een beetje te beschermen.

De mooiste manier om je auto te wassen

Wil je je auto echt vlekkeloos en schoon? Dan is er de twee-emmer methode. Daarmee krijg je de auto zo schoon dat ie staat te glimmen van trots.

Begin altijd met het afspoelen van de lak. Met een tuinslang of hogedrukspuit was je de meeste rommel van je auto af. Ga met de hogedrukspuit niet te dicht bij de auto staan, dat kan slecht zijn voor de lak.

Dan vul je een emmer met autoshampoo en warm water. In een tweede emmer gaat alleen warm water. Je wast de auto met een spons en water uit de eerste emmer, en maakt die spons vervolgens schoon in emmer nummer twee. Zo spoel je vuil en zand uit de spons en zorg je ervoor dat je je auto niet bekrast.

Kom je tijdens het wassen schade tegen? Lees hier hoe je dat oplost.