• Home
  • Blog
  • Autobanden oppompen: doe jij het wél goed?

Autobanden oppompen: doe jij het wél goed?

Misschien niet het leukste, maar wel een heel belangrijk klusje: je autobanden oppompen. De stelregel is dat je elke twee maanden je autobanden oppompt. Het kost niet veel moeite (als je weet hoe het moet) en je rijdt er veiliger én zuiniger door.

Hoewel het oppompen van je banden, of in ieder geval het rijden met de juiste bandenspanning, zo belangrijk is, rijden we massaal met te zachte banden. We controleren onze bandenspanning te weinig en pompen de banden dus ook niet op. En dat terwijl alle autobanden langzaam leeglopen — ook als je auto veel stilstaat of als je maar weinig kilometers maakt.

Waarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk?

Het advies om elke twee maanden even naar de hoeveelheid lucht in je banden te kijken, komt niet uit de lucht vallen. Het scheelt brandstof en CO2-uitstoot en het is veiliger, doordat je met de juiste bandenspanning meer grip hebt op de weg. Je banden slijten ook minder snel. De band en de bandenspanning hebben invloed op hoe jij rijdt.

Banden met de juiste bandenspanning maken goed contact met de weg. Zachte banden zorgen ervoor dat je een slechtere wegligging hebt en eerder in een slip terechtkomt. Je hebt ook een langere remweg én meer kans op een klapband.

Maar wat is dan de juiste bandenspanning?

Je autobanden hebben een adviesspanning en die vind je in het instructieboekje. Ben je je instructieboekje kwijt, dan vind je de juiste bandenspanning ook vaak aan de binnenkant van de tankdop, op een sticker in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep of in het handschoenenkastje. Heb je vlak voor het oppompen zo'n 15 minuten gereden? Tel dan 0,3 bar op bij de bandenspanning. Je banden zijn dan namelijk warm en zetten uit.

De juiste bandenspanning hangt niet alleen af van welke banden je hebt, maar verschilt ook nog eens per automerk, model en type. En dan is er ook nog verschil in bandenspanning bij normaal gebruik of zwaarbelast gebruik, als je bijvoorbeeld veel hoge snelheden rijdt of extra gewicht hebt.

Waar kan je je autobanden oppompen?

Je banden oppompen doe je niet met een simpele fietspomp. Vaak kan je je autobanden oppompen bij gemeentelijke parkeerterreinen, winkelcentra, tankstations, wasstraten en bij sommige garages.

Maar hoe dóe je dat nou: die banden oppompen?

Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat de kans heel groot is dat je het oppompen van je banden fout doet. Bij het observeren van 92 automobilisten bleek dat de banden na het oppompen nog altijd niet genoeg lucht bevatten. Sterker nog: 37 procent van de automobilisten liet per ongeluk lucht uit de banden lopen en reden dus met zachtere banden weg.

De crux zit hem erin dat je de juiste druk instelt op de pomp. Zoals we net al noemden: als je warme banden hebt, dan tel je 0,3 bar op bij de adviesspanning. Ook hebben winterbanden vaak een hogere druk nodig, dus ga niet klakkeloos uit van wat je eerder deed. Winterbanden hebben 0,2 bar meer nodig dan de adviesspanning.

Stel de pomp in op de juiste bandenspanning, draai het ventiel los en sluit de pomp aan op het ventiel. Houd het mondstuk recht en druk ‘m net zolang aan tot je een piepje hoort van de pomp. Ben je klaar, draai dan de ventieldopjes weer op de banden.

Tips bij het oppompen van je banden

Nog even wat extra tips als je vanaf nu besluit om elke twee maanden je banden op te pompen:

  • heb je een reservewiel, pomp deze dan ook altijd op
  • meet je bij een van je banden een veel lagere spanning, dan kan het zijn dat je band of het ventiel lek is
  • tel 0,3 bar op bij je adviesspanning als je 5 kilometer of 15 minuten hebt gereden
  • neem kleingeld mee als je je banden gaat oppompen bij een tankstation, want dat kost vaak €0,50 of €1
  • met het blote oog kunnen zien of je banden te zacht zijn, is een fabel
  • zet een herinnering in je (digitale) agenda om je banden op te pompen en zet ook de adviesspanning in je telefoon of schrijf het op en leg het in je dashboardkastje