image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • BKR-registratie & private lease: hoe werkt dat?

BKR-registratie & private lease: hoe werkt dat?

Je hebt een registratie bij BKR (Bureau Krediet Registratie) én je wil een auto leasen. Een lastige combinatie — of toch niet? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. En als het mogelijk is: hoe gaat het dan verder? Melden we private lease bij BKR?

Het Bureau Krediet Registratie registreert kredieten en leningen. Koop jij iets boven de €250 op afbetaling of heb je een telefoon met toestelkrediet? Dan belanden deze gegevens in de database van BKR. Dit is in Nederland wettelijk verplicht.

BKR-registratie: wat is het precies?

In 9 van de 10 gevallen gaat het om een positieve registratie bij BKR. Heb je een betalingsachterstand? Dan verandert je registratie in een negatieve. Voorbeelden van positieve registraties: • mogelijkheid tot rood staan bij de bank • een creditcard met betaling in meerdere termijnen • een doorlopend krediet of een persoonlijke lening • iets kopen op afbetaling • toestelkrediet van een telecom-aanbieder

Betaal je altijd op tijd, dan is er weinig aan de hand. Misschien vraag je je af waarom je geen BKR-registratie hebt bij een hypotheek? Die meldt de bank pas bij een achterstand. Bij een achterstand van drie maandtermijnen, heb je een negatieve registratie te pakken.

Tip: weet je niet zo goed of je bij BKR geregistreerd gaat en of het positief of negatief is? BKR geeft je de mogelijkheid je eigen gegevens op te vragen.

Auto leasen met BKR-registratie

Hoe dan ook: je hebt geen liggende gelden en wil wel een nieuwe auto. Het is mogelijk. Om in aanmerking te komen voor private lease, heb je onder andere voldoende budget nodig. auto.nl vraagt daarom om een aantal gegevens: • kopie van inkomstenbewijs (maximaal 2 maanden oud) • kopie geldig legitimatiebewijs • recent bankafschrift met de afschrijving van de woonlasten • inzicht in andere betaalverplichtingen, zoals alimentatie of studieschuld

Om zeker te weten dat je geen betalingsachterstanden hebt, doen wij altijd een BKR-toetsing. Komt er niets wereldschokkends uit? Dan mag jij gewoon je auto leasen. (Als je minimaal 18 jaar oud bent en aan het eind van de overeenkomst maximaal 81. Oh, en een rijbewijs is ook een vereiste.)

BKR-registratie bij auto leasen

Of we je private lease melden bij BKR? Ja. Dat zijn we verplicht. Als je de private lease-overeenkomst afsluit, dan registreren wij het bij BKR. Private lease (BKR noemt het ook wel ‘Operational Autolease’) bestaat uit een financieel deel en een servicedeel. Het servicedeel omvat belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. BKR registreert alleen het financiële deel. Dit is 65% van de totaalsom.

Een voorbeeld: je maandbedrag is €250 en je looptijd is 48 maanden. Het totaalbedrag is dan €250 x 48 = €12.000. Het bedrag dat we registreren bij BKR is 65% van €12.000 = €7.800.

Wel een BKR-registratie en toch voor private lease kiezen

Kom je door de keuring? Zodra je je private lease-aanvraag hebt afgerond, beginnen we met de eerdergenoemde financiële keuring. Dit duurt 1 tot 2 dagen. Daarna lever je je documenten aan, zoals je bewijs van inkomsten, woonlasten en je rijbewijs. We beoordelen je documenten en geven — als alles goed is — definitief akkoord. We sturen je een overeenkomst. Zodra jij die tekent en retour stuurt, maken wij je auto voor je klaar. Even een afspraak maken voor aflevering en daarna is het aan jou de blits te maken met je nieuwe bolide. Ga ervan uit dat je binnen 2 tot 4 weken na je aanvraag je eerste ritje maakt.