Tips voor het kopen van een cabrio

Lekker met de wind door de haren, het zonnetje op je gezicht, frisse lucht — het klinkt niet alsof je in de auto zit. Toch is het wel zo als je een cabrio hebt. Ben je op zoek naar een cabrio of ben je benieuwd naar de geschiedenis van dit open voertuig? Gas erop en doorlezen maar, want we hebben je genoeg te vertellen.

Een cabrio heet voluit cabriolet en het is een populaire auto op de Nederlandse wegen. Vooral in de zomer zijn het graag geziene gasten. Op een of andere manier heeft een cabrio het imago van een ‘veel te dure’ en ‘onbereikbare’ auto en verlangen we massaal naar die extra dimensie die dakloos rijden aan autorijden geeft.

Wat is een cabrio?

Een cabrio is dus een auto met een inklapbaar of opvouwbaar dak. De cabrio is eigenlijk net zo oud als de auto zelf. Sterker nog: de allereerste auto’s waren cabrio’s. Na een tijdje werden de dakloze auto’s als gevaarlijk gezien, want echt veel bescherming had je niet als je met een cabrio over de kop sloeg. Daarom zijn de cabrio’s van tegenwoordig uitgerust met een ‘roll-over-bar’ of in het Nederlands ‘een veiligheidskooi’.

Verschillende daken van een cabrio

Ondanks dat je met een cabrio het liefst ‘zonder dak’ rijdt, want daar koop je ‘m waarschijnlijk voor’, zijn er zeker daken voor deze auto’s. Er zijn zelfs verschillende daken: hardtops en softtops. De softtops zijn de stoffen daken — die zijn dus ‘zacht’. Een hardtop is van harder materiaal en ziet er meer uit als een ‘normale’ auto.

Voordeel van hardtops is dat ze weerbestendig en beter geïsoleerd zijn. Daarnaast heb je minder last van (hoorbare) wind als je rijdt en is er minder makkelijk in te breken. Een softtop neemt dan weer minder ruimte in als ze ingevouwen zijn en dat betekent: meer laadruimte. Ook heb je met een softtop je dak sneller open of dicht en zijn ze over het algemeen goedkoper dan de harde(re) variant.

Een cabrio kopen: hier let je op

Heb je de keus voor een cabrio gemaakt en wil je toch echt wel gaan kopen? Bij het kopen van een nieuwe auto houd je natuurlijk altijd rekening met een aantal dingen — en dan met name je wensenlijstje. De een wil het liefst een zuinige auto rijden, terwijl de ander het belangrijker vindt dat het dak eraf kan.

Bedenk voordat je naar een cabrio gaat kijken wat jouw wensen zijn. Wil je een softtop of een hardtop? Houd ook rekening met de periode waarin je je dakloze bolide koopt, zeker als je op de tweedehands markt kijkt. Van april tot en met juli zijn de meeste cabriokapers op de kust en dat betekent dat de prijzen hoger liggen en de auto zomaar voor je neus weggekocht kan worden.

Tweedehands cabrio

Interesse in een cabrio-occasion? Controleer dan altijd of het dakmechanisme werkt. Dan sta je niet voor natte verrassingen als je voor het eerst door de wasstraat gaat na aankoop. Houd desnoods de tuinslang op het dak of kies een dag uit met een flinke plensbui. Lees ook onze tips voor het kopen van een tweedehands auto.

Beste cabrio’s

Benieuwd naar in welke auto je écht uit je dak gaat? Een greep uit de beste cabrio’s van dit moment:
  • Audi A3, A5, TT
  • Mazda MX-5
  • MINI cabrio
  • BMW 2-serie, 4-serie, 6-serie
  • BMW Z4
  • Fiat 500C
  • Porsche Boxster
  • Opel Cascada
  • Mercedes E-Klasse
  • Jaguar XK

Cabrio kopen?

Al helemaal overtuigd en het liefst binnen een paar dagen je cabrio op de stoep hebben staan? Bekijk ons huidige aanbod van cabrio’s.