• Home
  • Blog
  • Cross-over? Wat voor auto’s zijn dat?

Cross-over? Wat voor auto’s zijn dat?

Een cross-over is een carrosserievorm, net zoals een cabrio, een SUV, een sedan en een stationwagon dat zijn. Cross-overs zijn vaak hoger, geschikt voor wat ruwer terrein dan de snelweg en soms hebben ze vierwielaandrijving. ‘Is het dan geen SUV?’, horen we je denken. Nee, daar zit dus wel degelijk verschil tussen.

De eerste cross-overs (ook wel Crossover Utility Vehicle of CUV) verschenen pas in de jaren ‘00 op de wegen. Het zijn ideale gezinsauto’s waarin je je lekker veilig voelt en — in de ogen van veel Nederlanders — zeker gezien mag worden. De laatste jaren namen cross-overs enorm toe in populariteit, maar waarom eigenlijk?

Wat is een cross-over?

Cross-overs zijn auto’s die toch wel wat op een SUV lijken. Hoge zit, meer dan genoeg ruimte voor flink wat bagage, (optionele) vierwielaandrijving en vaak genoeg zitplaatsen om meerdere volwassenen mee te nemen. Op stand. De cross-over kies je meestal niet om ruw terrein mee te trotseren, maar meer voor de uitstraling van een terreinwagen. In de cross-over is het geen probleem om met het hele gezin op stap te gaan. Je hebt meer dan genoeg kofferruimte, zitten is allesbehalve krap en het ontbreekt je in de meeste cross-overs niet aan comfort.

Het verschil tussen SUV en cross-over

Het grote verschil tussen de SUV en cross-over? Hoe de bolides off-road presteren. De SUV is zwaar, stevig en heeft een trekkracht waar je u tegen zegt. Deze bolides hebben een ‘onafhankelijk’ onderstel zoals een vrachtwagen, terwijl de cross-over een frame uit één stuk heeft. Het is een lichter, dynamischere auto die wel wat meer kan hebben dan alleen stadscentrum, maar waarmee je geen woestijnrally rijdt.

Beste cross-overs: top 10

Om je op weg te helpen bij het vinden van de voor jou beste cross-over, hebben we een top 10 samengesteld. In willekeurige volgorde: