Alles over cruise control

Cruise control: als je het eenmaal gewend bent kun je niet meer zonder. En als je eenmaal adaptive cruise control kun je dat weer niet missen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over cruise control en adaptive cruise control.

Hoe werkt cruise control

De functie van cruise control is simpel: zorgen dat de auto met een constante snelheid blijft rijden. Om cruise control in te schakelen moet je eerst zorgen dat je de gewenste snelheid rijdt en vervolgens kun je de cruise control met een knop of hendel activeren. Daarna kan deze snelheid stapsgewijs worden verhoogd of verlaagd. Bij remmen of schakelen (bij een ouderwetse handbak) schakelt cruise control zich automatisch uit. In sommige gevallen is de cruise control ook voorzien van een snelheidsbegrenzer, waarmee je niet harder kunt gaan dan de ingestelde snelheid.

Hoe cruise control op een technisch niveau werkt hangt er een beetje vanaf hoe oud de auto in kwestie is. Bij oudere auto’s is de cruise control via een kabel verbonden met de gasklep. Die regelt hoeveel lucht en brandstof de motor krijgt en dus hoe snel de auto gaat. Hetzelfde als wat een gaspedaal doet dus. Bij moderne auto’s is het gaspedaal niet meer met een kabel aan de gasklep verbonden, maar werkt dit elektronisch (drive by wire). Ook cruise control werkt in dat geval dus elektronisch.

De voordelen

Inmiddels is vrijwel iedere nieuwe auto voorzien van cruise control, en niet zonder reden. Het heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen:

  • Het is comfortabel. Je kunt je rechtervoet ontspannen en hoeft niet continu op de snelheid te letten, waardoor je een stuk relaxter in de auto zit.
  • Je raakt minder snel vermoeid. Omdat rijden met cruise control comfortabel is, raak je ook minder snel vermoeid. Je voet wordt ontlast, maar bovendien is het mentaal minder vermoeiend.
  • Je rijdt zuiniger. Zonder cruise control ga je onwillekeurig iedere keer weer harder en zachter rijden, wat niet bevorderlijk is voor je verbruik. Je bespaart dus brandstof door met een constante snelheid te rijden.
  • Het voorkomt boetes. Als je zonder cruise control rijdt zit je zo boven de maximumsnelheid, als je heel even niet oplet. Met cruise control kun je dat eenvoudig voorkomen.

Bekijk hier alle auto's met cruise control.

De nadelen

  • Je kunt met een te hoge snelheid de bocht ingaan. Als je zonder cruise control rijdt ga je (al dan niet bewust) van het gas bij een bocht. Met cruise control moet je heel bewust snelheid minderen. Als je dat nalaat loop je het risico dat je te hard een bocht ingaat.
  • Je kunt minder oplettend zijn. Cruise control is lekker comfortabel, maar er is een keerzijde van de medaille. Je kunt namelijk ook té ontspannen zijn. Dan ben je minder alert en heb je bijvoorbeeld minder snel in de gaten dat auto’s voor je in de ankers gaan. Dit geldt nog meer voor adaptive cruise control.
  • De kans is groter dat je de pedalen verwisselt. Als je actief gas geeft met je voet, weet je precies waar het gaspedaal zit. Als je voet in rust is, vergroot dit de kans dat je in een reflex per abuis het verkeerde pedaal intrapt bij een noodsituatie.
  • De kans is groter dat je te dicht op je voorganger rijdt. Je kunt zelf wel op een constante snelheid rijden, maar je voorganger doet dat misschien niet. Of je voorganger rijdt op een lagere constante snelheid. Dit kan ervoor zorgen dat je ongemerkt inloopt en te dicht op je voorganger rijdt.

Adaptieve cruise control

Van dat laatste nadeel heb je geen last met adaptive cruise control (ACC). Dit is een geavanceerde versie van cruise control, waarmee de meeste nieuwe auto’s vandaag de dag zijn uitgerust. Adaptive cruise control werkt in de basis hetzelfde als reguliere cruise control, maar houdt ook rekening met de voorganger. Als de auto voor je afremt past de auto daar de snelheid op aan en als je voorganger weer versnelt speelt de auto daar ook weer op in. ACC maakt gebruik van radar, lasers en/of camera’s om de snelheid van de voorganger te monitoren. Adaptive cruise control is de meest basale vorm van autonoom rijden (niveau 1 van de 5).

Kosten cruise control laten inbouwen

Recente auto’s zijn vrijwel allemaal uitgerust met cruise control of adaptive cruise control. Bij een wat oudere auto kan het zijn dat er geen cruise control aanwezig is. Dat is toch wel een gemis en in zo’n geval kun je cruise control achteraf in laten bouwen. Dit kan al vanaf zo’n €500. Je bent wellicht ook nog benieuwd of het mogelijk is om adaptive cruise control achteraf in te bouwen. In theorie kan het, maar het is niet gebruikelijk. Adaptive cruise control is namelijk een stuk complexer dan reguliere cruise control.

Bestel hier je auto met cruise control.