image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Wat is beste beginnersauto voor jou? 5 tips

Wat is beste beginnersauto voor jou? 5 tips

Ga je je eerste auto kopen? Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Zeker als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt. 5 tips voor de beste auto voor starters.

Je hebt vast al een budget in gedachten. Maar maak ook een lijstje van wat je belangrijk vindt, dat maakt het kiezen van je beginnersauto eenvoudiger.

1. Waar gaat dat naartoe?

Ten eerste: wat zijn de plannen met je auto? Moeten alleen de wekelijkse boodschappen erin passen, of rijd je ’s zomers met tent, hond en dierbaren naar het zuiden? Goed om te weten: een grote auto heeft wel lekker veel ruimte, maar verbruikt ook meer brandstof. En omdat een grotere auto vaak zwaarder is, betaal je bovendien meer motorrijtuigenbelasting.

2. Brandstof & veiligheid

Los van het formaat van de auto, rijdt de één zuiniger dan de ander. Ook kun je op basis van hoeveel je verwacht te zullen rijden een keuze maken voor benzine of diesel. Nog voordeliger qua brandstof is elektrisch rijden, maar in aanschaf zijn elektrische en hybride auto’s meestal weer duurder. Voordeel van zo’n schone en zuinige auto is weer dat je meer rekening houdt met het milieu, en daardoor ook weer minder belasting betaalt. O, en wil je graag zelf schakelen, of kies je voor een automaat? Denk ook aan je eisen wat betreft veiligheidssystemen als ESP (elektronische stabiliteitsprogramma) en ABS (antiblokkeersysteem).

3. Lichtmetalen velgen? Wacht nog even

Lichtmetalen velgen geven de auto een sportiever uiterlijk, en bovendien zijn ze lichter dan gewone velgen. Daardoor rijdt de auto iets vlotter. Maar vanwege deze voordelen zijn lichtmetalen velgen ook duurder – en wil je ze dus niet beschadigen. Ben je nog niet zo ervaren, en wil je niet meteen moeten boeten als je per ongeluk de stoeprand raakt bij het inparkeren? Kies dan voor stalen velgen met wieldoppen.

4. Wees matig met PK’s

Niets zo lekker als een stukje gaan rijden in je eerste eigen auto. Maar hoe hoger het aantal PK’s, hoe makkelijker én verleidelijker het is om echt te gaan scheuren. Met alle risico’s en financiële gevolgen van dien… qua bekeuringen én oplopende verzekeringskosten. Zorg dus dat je voldoende ervaring opdoet alvorens een krachtpatser aan te schaffen.

5. Kies een veilige kleur

Bij een startersauto is het doel: ervaring opdoen en vertrouwd raken in het verkeer. Zodra je het rijden in de vingers hebt, wil je misschien wel een auto van een andere categorie. Wil je je beginnersauto snel kunnen doorverkopen? Kies dan voor een courante kleur, dan ben je ’m eerder weer kwijt.

Genoeg inspiratie? Bekijk ons actuele aanbod