image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Een diesel of toch een benzine?

Bij het kopen van een nieuwe auto is het niet alleen de vraag welk merk, welk model en welke kleur. Ook de brandstof is bepalend voor je keuze. Kies je diesel of benzine? Wat is voor jou de beste keus? Dat hangt af van een aantal dingen.

Zowel diesel als benzine hebben voordelen. Met benzine betaal je bijvoorbeeld veel minder wegenbelasting. Tank je diesel? Dan betaal je weer veel minder aan de pomp. Voor beide brandstoffen is dus iets te zeggen.

Voordelen van diesel

Kies je voor een dieselauto? Dan krijg je daar de volgende voordelen bij cadeau:

  • langere levensduur van de motor
  • minder slijtage, onderhoud en kosten
  • minder co2-uitstoot
  • meer trekvermogen
  • zuiniger dan een benzinemotor, gemiddeld 25%
  • goedkoper tanken

Ben je een echte asfaltvreter en rijd je dus veel kilometers per jaar? Dan is een diesel waarschijnlijk verstandiger dan een benzineauto. De brandstofprijs van diesel is veel lager dan die van benzine. Een simpele rekensom leert je dat je dus goedkoper rijdt. Daar staat dus wel tegenover dat de wegenbelasting een stuk hoger is.

Voordelen van benzine

  • je betaalt veel minder wegenbelasting
  • rijdt voordeliger in de stad
  • onderdelen van de motor zijn goedkoper
  • minder uitstoot van fijnstof

Je benzineauto is wegenbelasting-technisch een stuk goedkoper. Doe je dus alleen af en toe boodschappen met je bolide? Dan is de keus voor benzine slimmer.

Benzine of diesel? Wat is slimmer?

Om echt een goede keus te maken tussen diesel en benzine, kijk je naar meer dingen dan alleen de voordelen die je hierboven ziet. Er bestaat namelijk een omslagpunt. Benzineauto’s zijn over het algemeen goedkoper totdat je bij een bepaald aantal kilometers komt.

Wanneer is diesel rijden goedkoper?

Bij het kopen van een auto gaat het naast brandstofkosten ook om wegenbelasting, afschrijving en onderhoud. Rijd je weinig kilometers, dan is een benzineauto goedkoper. Voor een dieselauto betaal je meer wegenbelasting dan voor een benzineauto, dus je moet daar aanzienlijk meer mee rijden om dat gat te dichten.

Wil je jouw precieze omslagpunt berekenen? Dat doe je als volgt: (12 maanden x wegenbelasting) + (kilometers / verbruik) x brandstofprijs. Nu heb je je kosten per jaar. Doe dit voor zowel diesel als benzine en je weet wat voor jou goedkoper is.

Is hybride het overwegen waard?

Behalve diesel en benzine is er ook nog een andere optie: een hybride auto. Dat biedt niet alleen voordelen voor het milieu, het kan ook een fijne optie zijn voor je portemonnee. Wil je meer weten? Lees dan onze blog met alle voor- en nadelen van de hybride auto.

Denk je ook hieraan?

Houd er rekening mee dat een dieselauto vaak duurder is in aanschaf. Daarnaast is de dieselauto niet erg populair bij de overheid. Dieselauto’s — zelfs jongere — zijn in een aantal Nederlandse en Duitse steden verboden. Als gevolg daarvan staat ook de restwaarde van dieselauto’s onder druk. Daar staat dan wel weer tegenover dat gebruikte diesels over het algemeen lekker goedkoop zijn.