Een gebruikte hybride kopen

Nu hybride auto’s steeds meer verkocht worden, komen er ook steeds meer gebruikte hybrides op de markt. Is het verstandig een gebruikte hybride te kopen of is het beter de tweedehands exemplaren aan je voorbij te laten gaan?

Zoals altijd zijn er voors en tegens. Om je te helpen een goede keus te maken, zetten we de voor- en nadelen van het kopen van een gebruikte hybride voor je op een rij. Is een hybride auto voor jou een goed alternatief voor een auto op fossiele brandstof? Je vindt meer informatie over deze vorm van rijden in de blogposts ‘Beste hybride auto’s’, ‘Kosten van hybride auto’ en ‘Elektrisch rijden: voor- en nadelen’.

Nadelen van het kopen van een gebruikte hybride

Rijden in een hybride auto is nog relatief nieuw. Niet zo gek dat daar nog wat kinderziektes te vinden zijn. Zeker als je het hebt over hybride occasions, die dus nog helemaal aan het begin van dit nieuwe tijdperk uitkwamen. Er zijn mensen die zeggen dat je niet per se het beste paard van stal in huis haalt, als je een hybride occasion koopt. Problemen met de accu liggen op de loer en je raadt al wat een van de duurste onderdelen van een hybride auto is. De accu schijnt snel te verslechteren, waardoor het aantal kilometers dat je ermee kan rijden, beperkt is.

Tip: heb je serieuze interesse in een gebruikte hybride? Vraag dan altijd na hoe er met de auto is omgegaan. Was het een rustige bestuurder of was het een snelle Jelle? Bekijk ook of de boordcomputer je meer vertelt. Bijvoorbeeld over het gemiddelde verbruik van de auto, resterende actieradius en de staat van de accu.

Mensen die zeggen dat een hybride auto niet waardevast is, hoef je niet per se te geloven. Over het algemeen zijn de hybrides waardevaster dan diesel-auto’s.

Voordelen van een hybride occasion

Een hybride auto is simpelweg goedkoper in gebruik dan een auto op fossiele brandstof. Je staat niet met tranen in je ogen te tanken en je profiteert van leuke belastingvoordelen. Daarnaast draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Hybride wagens en hun fiscale voordeel

Of moeten we zeggen ‘jouw fiscale voordeel’? Een hybride bolide is een prima keus als je de maandelijkse lasten wil drukken. Je profiteert namelijk van wat financiële voordelen. In 2021 betaal je bijvoorbeeld maar een halftarief voor de wegenbelasting. Wat zoveel zegt als ‘je betaalt de helft van wat je voor een ‘normale’ auto betaalt’.

De hybride tweedehands auto’s die nu op de markt zijn, zijn waarschijnlijk met overheidssubsidie gekocht. Een relatief lage nieuwprijs, betekent natuurlijk ook een lagere prijs voor jou.

Tips voor het kopen van een goede, tweedehands hybride

Al met al is het dus een prima idee om een tweedehands hybride te kopen. Je moet alleen weten wat je koopt. Via auto.nl weet je zeker dat je een betrouwbare auto koopt. En dan krijg je er ook nog eens een proefperiode van 14 dagen bij. Want: niet goed, geld terug. Zo zijn we dan ook weer.

Goed, dingen waar je op moet letten als je een gebruikte hybride koopt:

  • vraag altijd naar de onderhoudshistorie en gebruikshistorie
  • maak een proefrit en houd in de gaten of het dashboard niet af en toe uitvalt
  • controleer of er nergens lampjes branden die een storing in de motor of iets dergelijks aangeven
  • ga na wat de staat van de accu is (bij merken als Toyota en Lexus kan je dat bij de dealer laten meten)

Onze Johan, operationeel manager, heeft dit natuurlijk allemaal al voor je gecheckt. Want als hij een auto niet aan zijn moeder durft te verkopen, dan ook niet aan jou.