image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Elektrisch rijden: voor- en nadelen

Alle voor- en nadelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is in opkomst. Met voorstellen om benzine- en dieselauto’s te verbieden en milieuzones waar je niet in mag, is elektrisch rijden misschien ook helemaal niet zo gek. Toch is het voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show. Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van elektrisch rijden?

De auto-industrie springt in dit gat in de markt en investeert flink in elektrisch rijden. Het lijkt erop dat dit de toekomst is. Logisch dat ook consumenten zich nu verdiepen in de elektrische auto. Waar houd je rekening mee als je overweegt een elektrische bolide aan te schaffen?

Voordelen van elektrisch rijden

Hoewel het elektrisch rijden eerder vooral het imago had van een trage wagen voor geitenwollensokken, is dat nu totaal anders. Fabrikanten als BMW en Tesla hebben elektrisch rijden een stoerder imago gegeven. Maar afgezien daarvan, welke voordelen heeft het elektrisch rijden nog meer?

Goed voor het milieu

Misschien wel het belangrijkste voordeel: het is beter voor het milieu. Waar de benzine- en dieselauto’s het milieu vervuilen met fijnstof en roet, is de elektrische auto als een frisse wind. Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan doe je dat perfect met een elektrische auto. Tip: kijk dan ook even goed naar het type stroom dat je gebruikt. Hoe groener de stroom, hoe blijer je moeder natuur maakt.

Belastingdienst doet ook een duit in het elektrische-auto-zakje

Ook de Belastingdienst betaalt mee als je besluit elektrisch te rijden. Je wegenbelasting is verleden tijd en aanschafbelasting betaal je ook niet. Lease je zakelijk een auto? Dan is je bijtelling maar 4% in plaats van 22%.

Elektrisch rijden is goedkoper

Je hoeft niet meer zuchtend bij de kassa van het tankstation te staan. De kosten voor elektrisch rijden vallen namelijk behoorlijk mee. Je precieze kostenplaatje hangt af van je energieleverancier, maar gemiddeld kost een kilometer je €0,045. Dan is autorijden nóg leuker.

Ook het onderhoud van een elektrische auto is goedkoper. Doordat een elektromotor veel minder bewegende delen heeft, is er ook minder slijtage. Geen olie verversen, minder onderhoudsbeurten… tel uit je winst.

Elektrisch rijden is stil rijden

Het is je ongetwijfeld opgevallen als je weleens een elektrische auto in het wild hebt gezien. De auto’s zijn bijzonder stil. Dit is trouwens niet voor iedereen een voordeel. Sommige mensen houden juist van het typische ‘gas-geef-geluid’.

Mario Kart is er niks bij

Geniet je er stiekem enorm van om bij het verkeerslicht als eerste weg te zijn als het groen is? Dan kan je je lol op met een elektrische bolide. Het optrekken gaat veel sneller — te danken aan een hogere motorkoppel. Daarnaast hoef je niet te schakelen en verloopt alles lekker soepel.

Nadelen van elektrisch rijden

Nu klinkt het allemaal als muziek in de oren, hè? Toch is elektrisch rijden voor veel mensen nog toekomstmuziek. Dat komt met name door de nadelen.

Beperkte actieradius

Even winkelen in een buurland? Dat is toch wel een uitdaging met een elektrische auto. Hoewel autofabrikanten je graag voorspiegelen dat je actieradius zo’n 300 tot 500 kilometer is met een volle accu, blijkt dit in de praktijk minder te zijn. Dat is dus even plannen. En wennen.

Opladen

Even tanken is zo gepiept. Opladen daarentegen duurt een stuk langer. En dan moet je ook nog rekening houden met het aantal oplaadpunten. In Nederland zijn er inmiddels al aardig wat laadpalen, maar het buitenland is nog niet helemaal mee. Ook lastig als je ineens ergens anders moet parkeren, omdat ‘jouw’ laadpaal al bezet is.

Elektrische auto’s zijn duurder

Hoewel je wat financiële voordelen hebt als je elektrisch rijdt, is de aanschafprijs er niet één van. Een elektrische auto is duurder dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Daar komt bij dat je afschrijving vrij hoog is. De industrie werkt hard om elektrische auto’s te verbeteren, dus over een paar jaar verkoop je je elektrische bolide waarschijnlijk niet zo makkelijk.

Wat is nu wijsheid: wel of niet elektrisch rijden?

Of je een elektrische auto koopt, ligt natuurlijk geheel bij jou. Als je overweegt een elektrische bolide aan te schaffen, bekijk dan ons aanbod van elektrische auto’s.