image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Elektrische auto? Private lease ’m!

Elektrische auto’s winnen razendsnel aan populariteit. Niet zo gek, want er zijn heel wat voordelen op te sommen. Toch is een elektrische auto voor de meeste mensen nog een brug te ver qua aanschafkosten. Gelukkig is private leasen nu ook een optie.

Hij rijdt stil, zuinig, schoon en is steeds gewilder: de elektrische auto. Zeker wie veel belang hecht aan ontlasting van het milieu, rijdt er liever in dan in een brandstofauto. Maar hoewel de ontwikkelingen hard gaan en elektrische auto’s steeds betaalbaarder worden, zijn ze voorlopig nog steeds erg prijzig voor de gewone man. Er is een oplossing – maar eerst nog even de basics op een rijtje.

Zo werkt een elektrische auto

In een elektrische auto zit(ten) een of meerdere elektromotoren, in plaats van een benzine- of dieselmotor. Voor die motor heb je – dus – elektriciteit nodig, en die komt uit de accu, een groot batterijpakket. Is de accu leeg, dan laad je hem op aan een laadpaal. We hebben het nu over volledig elektrische auto’s. Auto’s die zowel een elektromotor als een brandstofmotor hebben, worden hybride genoemd.

De voordelen…

  • Elektrisch rijden is milieuvriendelijker, omdat je geen dampende uitlaat meer hebt. Maar helemaal klimaatneutraal zijn elektrische auto’s niet. Bij de opwekking van elektriciteit waarop de auto rijdt, en ook bij de productie van de auto, komen schadelijke stoffen vrij. Toch is de elektrische auto al met al veel minder belastend voor het milieu dan een brandstofauto.
  • Doordat een elektrische auto minder slijtageonderdelen heeft (want veel minder draaiende onderdelen), zijn de onderhoudskosten ook lager. Wel kan de accucapaciteit afnemen. Hoe hard dat gaat, verschilt per merk en model.
  • Tot en met 2024 betaal je geen wegenbelasting voor een elektrische auto.
  • Je auto opladen is per kilometer veel goedkoper dan fossiele brandstoffen tanken: het kost grofweg de helft, maar hangt af van het verbruik en het type lader. Als je thuis kunt laden, ben je het goedkoopst uit.
  • Elektrische auto’s behouden over het algemeen hun waarde beter dan benzineauto’s. Vooral de modellen met een grote actieradius.

…en de nadelen

  • Je bent afhankelijk van de actieradius van de auto en moet nadenken over hoever je kunt rijden en waar je je auto kunt opladen. Maar ook hier geldt dat de ontwikkelingen hard gaan en er steeds verder gereden kan worden op een volle accu.
  • Het laden kost ook tijd, en is niet zomaar gepiept zoals aan de pomp. Laad je je auto thuis op of aan een gewone laadpaal in de buurt, dan ben je algauw een uur of zes kwijt. Opladen met een snellader gaat een stuk vlotter, maar nog steeds langzamer dan brandstof tanken: zo’n halfuurtje. Toch hoeft onderweg laden niet vaak voor te komen, zolang je binnen je actieradius rijdt. En dat is algauw het geval – als je niet onderweg bent naar je vakantieadres.
  • Tja, en hier komen we weer uit bij het begin van het verhaal: een elektrische auto aanschaffen is flink duurder dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto.

Of elektrisch rijden ook iets voor jou is, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen. Feit is dat veel mensen best zouden wíllen, maar het budget er niet voor hebben. Toch hoef je geen elektrische auto te kopen om hem te kunnen rijden.

Nu ook private leasen

Wil jij vanuit je ‘groene hart’, of om welke reden dan ook, graag elektrisch rijden, maar liggen de prijzen te hoog? Dan hebben we goed nieuws: je kunt bij ons ook een elektrische auto private leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand waarin alles is inbegrepen – behalve de oplaadkosten. En het mooie is: juist díe zijn heel laag vergeleken met reguliere brandstof. Ofwel: private leasen biedt de voordelen van elektrisch rijden, zonder het belangrijkste nadeel – de hoge aanschafprijs.

Iets voor jou, een elektrische auto private leasen? Bekijk hier ons aanbod.

Of ben je benieuwd naar ons hybride aanbod?