image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Goede seniorenauto: hier kun je op letten

In de loop der jaren verlangen we allemaal naar wat meer rijcomfort. Wij tippen op welke punten je kunt letten als je als senior een auto gaat kopen.

Boodschappen, familiebezoek, uitjes: de auto is zeker ook voor de senior het ideale vervoersmiddel, want droog, veilig, snel en comfortabel. Natuurlijk kunnen senioren in principe alle auto’s besturen, zolang hun gestel het toelaat.

Maar met de jaren komen ook de fysieke beperkingen. Het kan best zijn dat je lenigheid afneemt en je wat onzekerder wordt over je evenwicht. Misschien gaat het instappen niet meer zo soepel, kun je wel wat hulp gebruiken bij het inparkeren of heb je sneller last van een vermoeide rug. Alle reden om te kiezen voor comfortabel. We zetten op een rijtje waar je als senior op kunt letten bij de aanschaf van een auto.

Niet al te groot

Vind je het nogal een klus om met een grote auto door het verkeer te manoeuvreren en hem in te parkeren? Kies dan voor een wat kleiner model. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker wanneer bijvoorbeeld achteromkijken bij het inparkeren wat lastiger gaat, is overstappen op een compact model wel zo comfortabel.

Hoge instap

Bukken, draaien en diep door de knieën zakken: het hóeft allemaal niet. Gewoon de deur opendoen en op normale hoogte gaan zitten kan ook. Een hoge instap wordt dat genoemd – en je komt er net zo moeiteloos weer uit. Zeker bij rugklachten kan een auto met hoge instap een verademing zijn. Nog een voordeel van een auto met hoge instap is dat je veel meer overzicht hebt in het verkeer. Ook een schuifdeur kan extra ruimte geven om in- en uit te stappen.

Wat is een hoge instap? Meet de afstand vanaf de grond tot de zitting van de voorstoel. Een instaphoogte vanaf ongeveer 60 centimeter kan ‘hoog’ genoemd worden, maar nog beter is zo’n 68 centimeter. Of beslis simpelweg: de instaphoogte is juist als je moeiteloos in je stoel glijdt.

Comfortabele zit

Behalve een aangename zithoogte, kan ook een elektrisch in hoogte en diepte verstelbare of zelfs draaibare stoel aan het comfort bijdragen. Denk ook aan een goede lendensteun voor in de rug. En als het budget het toelaat: stoelverwarming kan vermoeide spieren ontlasten. Overigens kunnen aanpassingen ook met speciale kussens gedaan worden, bijvoorbeeld om de zitting iets hoger te maken.

Hulp bij het inparkeren

Gaat draaien en achteromkijken wat minder makkelijk dan vroeger? Dan is parkeerassistentie erg handig. Sensoren laten precies horen tot hoever je kunt rijden. En met een camera die je op een scherm de straat achter je laat zien, kan het bijna niet meer misgaan.

Extra tips

  • Een schuifdeur zorgt niet alleen voor een ruimere instap, maar maakt – zeker met volle handen – het openen van de deur vaak ook een stuk makkelijker.
  • Hoe meer er elektrisch aan te passen is, hoe comfortabeler. Het verstellen van de stoel is bijvoorbeeld veel prettiger als je je daarvoor niet in bochten hoeft te wringen.
  • Denk ook aan de eventuele wens om een elektrische fiets mee te kunnen nemen. Kies een model met hoge maximale kogeldruk, waarmee zwaardere tweewielers getransporteerd kunnen worden.
  • Let op dat de drempel of dorpel van het portier niet te breed of te hoog is, dat stapt wat makkelijker in. Het best is zo laag mogelijk op de autovloer.
  • Alle aandacht nodig voor het verkeer? Met een automaat hoef je (bijna) alleen maar gas te geven en te remmen. Dat scheelt heel wat geschakel en dus handelingen.
  • Behalve parkeerassistentie zijn er nog meer functies die belangrijke taken kunnen overnemen. Denk aan automatisch remmen en cruise control.

Populaire modellen

Geen enkele auto zal speciaal als ‘seniorenauto’ worden verkocht. Maar met bovenstaande eigenschappen in gedachten hebben we een lijstje van geschikte (en populaire) modellen voor senioren samengesteld.

6 aanraders voor senioren

Renault Captur

Een prettige SUV die niet al te groot is, maar wel veel comfort biedt én betaalbaar is. De Captur heeft een hoge instap (69,4 cm) en een hogere zit. Dankzij de neerklapbare en verschuifbare achterbank kun je veel ruimte creëren. Bekijk ons aanbod.

Opel Mokka (X)

Een compacte crossover: de ruimte van een MPV met de uitstraling van een SUV. Een instap van 77,3 cm en een extra hoge stoel zorgen voor goed zicht en een comfortabele rijpositie. Bekijk ons aanbod.

Nissan Qashqai

Deze crossover met sportieve details heeft een instaphoogte van 73,8 cm en een ruim laadvermogen. Ook stuurt de Qashqai licht en hebben de stoelen voorin een goed instelbare lendensteun. Plus: voorzien van parkeerassistentie en veiligheidssysteem. Bekijk ons aanbod.

Kia Sportage

Deze Zuid-Koreaanse SUV is sportief, comfortabel en heel ruim. Het veiligheidssysteem waarschuwt bij gevaar, en remt zelfs indien nodig. Ook prettig: de hoge instap en parkeerassistentie. Bekijk ons aanbod.

Peugeot 2008

Deze auto combineert een stationwagen met een SUV. Met een hogere instap en wegligging, en bijbehorende comfortabele zit. Plus: veel (been)ruimte, een praktisch interieur en laag verbruik. Bekijk ons aanbod.

Mercedes-Benz B-klasse

Een exclusieve auto voor wie van luxe en sportiviteit houdt. Met hogere instap, genoeg ruimte en veiligheidsopties. Bekijk ons aanbod.

Wat trouwens óók heel comfortabel is: je auto private leasen. Dan wordt alles voor je geregeld voor een vast bedrag en heb je nergens meer omkijken naar. Bekijk ons private lease-aanbod.