De beste hatchback auto's van 2022

Hoewel een hatchback misschien meer klinkt als een sportterm, is het de beschrijving van een carrosserievorm van een auto. Het is een auto waarbij je vanuit de kofferbak zo je bestuurdersgedeelte in kan kruipen, als je een beetje lenig bent. Een hatchback heeft altijd een oneven aantal deuren, drie of vijf, omdat de achterklep ook een deur is.

De hatchback gaat ‘way back’: al voor de Tweede Wereldoorlog kwam deze carrosserievorm tot leven. Dankzij Renault werd de auto echt bekend, met de Renault 4 in 1961. Volkswagen bracht de hatchback weer terug toen ze de populaire Golf introduceerden in 1974. Vanaf 2010 kwamen ook luxere merken met de hatchback, zoals de BMW 5-serie, de Porsche Panamera en de Audi A7. Wel werden de 3-deurs minder populair, dus veel merken kiezen ervoor alleen nog maar 5-deurs hatchbacks te maken.

Voordelen van een hatchback

De hatchback is een populaire bolide en dat is niet voor niets:
  • een hatchback is erg compact: met de korte lengte is ‘ie lekker wendbaar, makkelijk als je in het centrum woont of daar vaak bent en dus ook parkeert. Ideaal als stadsauto dus.
  • de kofferbak van de hatchback is vaak relatief groot, zeker als je de achterbank plat legt
  • de auto is lekker licht, waardoor onderdelen minder snel slijten, je minder brandstof verbruikt en je dus lagere kosten hebt
  • een hatchback is in aanschaf goedkoper dan een sedan of SUV

De hatchback en de nadelen

Net als iedere auto heeft ook de hatchback nadelen:
  • de hatchback is niet de best geïsoleerde auto, dus je hoort vaak weggeluiden
  • de kofferbak is gewoon ‘open’, dus als je bijvoorbeeld tegen elkaar tikkende flessen in de achterbak hebt liggen, dan hoor je dat (bij een sedan is dit dicht)

De beste hatchbacks van 2022

Benieuwd naar welke hatchbacks in 2022 populair zijn? Onder andere deze:

Hatchback kopen: occasion of gloednieuw?

Ben je op zoek naar een (voor jou) nieuwe hatchback? Via auto.nl bestel je ‘m gewoon online. Voor zowel gloednieuw als gebruikt staan de digitale deuren van auto.nl wagenwijd voor je open. Goed om te weten: de kosten van gebruikte en nieuwe auto’s liggen bij auto.nl gemiddeld lager dan bij ‘de gewone dealer’. Wil je hulp bij het uitkiezen van je hatchback of wil je meer weten over private lease of financiering? Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 09:00 en 21:00 uur bereikbaar. Op zaterdagen bereik je ons tussen 09:00 en 17:00 uur. Chat met de klantenservice, bel ons op 020 - 280 2800 of mail naar klantenservice@auto.nl.