Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Hoe werkt hybride rijden eigenlijk?

Een hybride auto: hoe werkt dat nou? Moet je nou wel of niet tanken? Sta je vaker bij een laadpaal dan je lief is? Allemaal logische vragen als je je verdiept in hybride rijden en in hoe een hybride auto werkt.

De hybride bolides zijn eigenlijk het beste van twee werelden. Hybrides maken namelijk gebruik van twee motoren en samen zorgen ze ervoor dat je vooruit komt. Ook daar zit natuurlijk wel wat verschil in, want er zijn verschillende soorten hybride auto’s.

Hybride rijden is rijden met twee motoren

Hybrides hebben twee motoren: een verbrandings- en een elektromotor. De een haalt brandstof uit de brandstoftank (diesel of benzine) en de ander werkt op stroom die het accupakket in de auto levert.

Tanken? Laden?

Ja, hybrides hebben een verbrandingsmotor, dus je blijft het tankstation zeker zien. Je hoeft de hybride niet op te laden, tenzij je een plug-in hybride hebt. Andere hybrides laden de elektromotor zelf op, dankzij een generator. Er bestaan ook hybrides die door te remmen de accu’s opladen.

Oké, hoe werkt dat hybride rijden dan?

De verbrandingsmotor, de elektromotor of beide motoren drijven de hybride auto aan. Soms is de elektromotor ondersteunend aan de verbrandingsmotor en soms wil je volledig op de elektromotor rijden. Als de elektromotor ter ondersteuning is, springt ‘ie bij als je optrekt, inhaalt, accelereert of een heuvel op rijdt. Momenten waarop er net even iets meer nodig is.

De auto schakelt zelf continu tussen de verbrandings- en elektromotor. Niet op de gok; nee, daar zit een heel geavanceerde technologie achter. Het doel van het schakelen is dat je auto altijd de beste prestaties levert als je kijkt naar het minste verbruik, de meeste kilometers rijden en de minste CO2 uitstoten. Lekker efficiënt voor het milieu en je portemonnee.

Zo rijdt een hybride auto

Of je verschil merkt ten opzichte van rijden in een ‘gewone’ auto? Ja, zeker qua geluid. Een hybride auto is vrij stil. Wat hetzelfde is: je hebt wel gewoon de volle focus op de weg, want je hoeft niet zelf na te denken over het schakelen van de twee motoren. Het is ontspannen rijden en natuurlijk een stuk milieuvriendelijker.

Meer weten over hybride auto’s? Bekijk hier welke hybride auto's de beste zijn, lees meer over de kosten van een hybride auto of bekijk meteen ons aanbod van hybride auto's.