image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Hoe werkt hybride rijden eigenlijk?

Een hybride auto: hoe werkt dat nou? Moet je nou wel of niet tanken? Sta je vaker bij een laadpaal dan je lief is? Allemaal logische vragen als je je verdiept in hybride rijden en in hoe een hybride auto werkt.

Hybride bolides zijn eigenlijk het beste van twee werelden. Hybrides maken namelijk gebruik van twee motoren en samen zorgen ze ervoor dat je op de meest efficiënte manier vooruit komt. Ook daar zit natuurlijk wel wat verschil in, want er zijn verschillende soorten hybride auto’s.

Hybride rijden is rijden met twee motoren

Hybrides hebben twee motoren: een verbrandings- en een elektromotor. De een haalt brandstof uit de brandstoftank (diesel of benzine) en de ander werkt op stroom die het accupakket in de auto levert.

Tanken? Laden?

Ja, hybrides hebben een verbrandingsmotor, dus je blijft het tankstation af en toe zien. Of je de hybride auto op moet laden, hangt er vanaf of je een plug-in hybride hebt. Sommige hybrides laden de elektromotor zelf op, dankzij een generator. Er bestaan ook hybrides die de accu’s opladen bij het remmen. Dat noemen we regenereren.

Oké, hoe werkt dat hybride rijden dan?

De verbrandingsmotor, de elektromotor of beide motoren drijven de hybride auto aan. Soms is de elektromotor ondersteunend aan de verbrandingsmotor en soms wil je volledig op de elektromotor rijden. Als de elektromotor ter ondersteuning is, springt ‘ie bij als je stevig optrekt, inhaalt, accelereert of een heuvel op rijdt. Momenten waarop er net even iets meer power nodig is.

De auto schakelt zelf continu tussen de verbrandings- en elektromotor. Niet op de gok; nee, daar zit een heel geavanceerde technologie achter. Het doel van het schakelen is dat je auto altijd de beste prestaties levert als je kijkt naar het minste verbruik, de meeste kilometers rijden en de minste CO2 uitstoten. Lekker efficiënt voor het milieu en je portemonnee.

En hoe werkt een plug-in hybride?

Een plug-in hybride werkt in principe hetzelfde als een hybride zonder stekker. Er zijn slechts twee verschillen. De accu is meestal groter zodat je meer kilometers volledig elektrisch kan rijden. Bovendien kun je de accu opladen bij een laadpaal, naast het feit dat de accu zichzelf vult bij het remmen. Als je de plug-in hybride regelmatig oplaadt verbruik je maar heel weinig benzine of diesel. Rij je alleen maar korte stukjes, tot een kilometer of 50, dan kan je zelfs volledig elektrisch rijden.

Zo rijdt een hybride auto

Of je verschil merkt ten opzichte van rijden in een ‘gewone’ auto? Ja, zeker qua geluid. Een hybride auto is vrij stil. Het is ontspannen rijden en het is bovendien een stuk milieuvriendelijker.

Meer weten over hybride auto’s? Bekijk hier welke hybride auto's de beste zijn, lees meer over de kosten van een hybride auto of bekijk meteen ons aanbod van hybride auto's.