Hybride auto opladen

Hybride rijden is voor veel mensen nieuw. Als het je eerste keer is dan is het goed om je even te verdiepen in dit soort half elektrische bolides. Hoe werkt het bijvoorbeeld als je een hybride auto opladen wil? Waar doe je dat? En wat kost het om je hybride auto op te laden? Praktische vragen waar je graag even het antwoord op wil.

Dat je ergens een stekker in moet doen, je elektriciteit nodig hebt en dat opladen langer duurt dan je tank volgooien met benzine, is wel duidelijk. Maar hoe werkt het allemaal echt? Je vindt hier alle praktische antwoorden voor het opladen van je hybride bolide.

Waar laad je een hybride auto op?

Je hybride auto heeft een accu en in veel gevallen kan je die via een stekker opladen. Dat is overigens niet bij alle hybrides het geval, sommige laden zichzelf op de regeneratie van remenergie. Daarover in de laatste alinea meer.

Je plug-in hybride werkt eigenlijk gewoon hetzelfde als het opladen van een telefoon. Kind kan de was doen. De grootste vraag is eigenlijk: waar doe je het?

Je hebt grofweg drie opties om je hybride auto op te laden:

  1. Een laadpaal bij je thuis
  2. Een laadpaal op je werk
  3. Een publieke laadpaal

Wil je je auto thuis opladen? Laat dan een laadpaal of -kastje installeren. Als je je auto oplaadt bij publieke laadpalen, zoals die van Nuon, Vattenfall of Eneco, dan heb je een abonnement nodig. Voor een laadpaal op je werk heb je puppy-ogen nodig om je werkgever te paaien.

Kosten van je hybride of elektrische auto opladen

Het is het voordeligst om je hybride bolide thuis op te laden. Of op je werk, dat mag ook. Laad je je auto alleen op bij publieke laadpalen, dan ben je niet alleen je tijd, maar ook wat meer geld kwijt. Je bent dan in sommige gevallen niet eens goedkoper uit dan wanneer je benzine of diesel zou tanken.

Elektrische auto thuis opladen

Als je je auto lekker makkelijk thuis op wil laden, moet je wel zorgen dat dat kan. En dan heb je dus een kastje of een elektrische laadpaal nodig. Het handigst is het als je een garage hebt, maar het is geen vereiste. Een kastje koop je al vanaf 350 euro. Voor laadpalen moet je wat dieper in de buidel tasten: daar betaal je ongeveer 1.000 euro voor. Deze investering betaald zich gelukkig snel terug, want dit is de allergoedkoopste manier om een auto vol te tanken.

Hoe lang duurt het opladen?

Toegegeven: laden duurt gewoon langer dan even tanken. Hoe lang het precies duurt voordat je hybride bolide weer helemaal klaar is voor de strijd, hangt af van de vol- of leegheid van je accu en hoe snel je auto laadt. Hang je ‘m thuis aan de voeding, dan kan het zomaar een uur of 8 tot 10 duren voordat je weer op volle sterkte bent. Een publieke laadpaal is een stuk sneller: met 4 uur ben jij klaar om te gaan. Loop je een snellaadpaal tegen het lijf? Prik je stekker erin, want binnen een half uur ben je volledig opgeladen. Verzeker jezelf er wel van dat jouw auto kan snelladen. Niet elke hybride bolide kan dat.

Opladen tijdens het rijden

Zo’n beetje alle hybride auto’s laden zichzelf op tijdens het rijden. Dat doen ze als je vaart mindert. De energie van het remmen wordt een slimme manier in de accu’s opgeslagen, en die elektriciteit gebruik je weer bij het optrekken. Dat is ook meteen de reden dat een elektrische auto het in de stad zo goed doet. Als je veel remt, bijvoorbeeld voor stoplichten, dan geef je de auto de kans om heel veel nieuwe energie op te wekken. Op de snelweg gebeurt dat niet of veel minder. Bovendien heeft de auto de verbrandingsmotor heel hard nodig om hogere snelheden te halen.

Ben jij klaar voor de stap naar hybride? Bekijk hier ons aanbod.