Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Hybride auto opladen

Alles wat nieuw is, is een beetje spannend. Hybride auto’s zijn nog relatief nieuw en veel mensen verdiepen zich eerst goed in deze soort bolides. Hoe werkt het bijvoorbeeld als je een hybride auto opladen wil? Waar doe je dat? En wat kost het om je hybride auto op te laden? Best praktische vragen.

Dat je ergens een stekker in moet doen, je elektriciteit nodig hebt en dat opladen langer duurt dan je tank volgooien met benzine, is wel duidelijk. Maar hoe werkt het allemaal echt? Je vindt hier alle praktische antwoorden voor het opladen van je hybride bolide.

Waar laad je een hybride auto op?

Je hybride auto heeft een accu en die moet je opladen. Of nou ja, hoeft niet, maar dan kom je sowieso niet ver. In principe werkt het precies hetzelfde als je telefoon opladen. Kind kan de was doen. Maar wáár doe je dat? Je hebt drie opties:

  1. Een laadpaal bij je thuis
  2. Een laadpaal op je werk
  3. Een publieke laadpaal

Wil je je auto thuis opladen? Laat dan een laadpaal of -kastje installeren. Als je je auto oplaadt bij publieke laadpalen, zoals die van Nuon (of Vattenfall) of Eneco, dan heb je een abonnement nodig. Voor een laadpaal op je werk heb je puppy-ogen nodig om je werkgever te paaien.

Kosten van je hybride of elektrische auto opladen

Het is het voordeligst om je hybride bolide thuis op te laden. Of op je werk, dat mag ook. Laad je je auto alleen op bij publieke laadpalen, dan ben je niet alleen heel veel tijd, maar ook heel veel geld kwijt. Je bent dan eigenlijk niet goedkoper uit dan wanneer je benzine of diesel zou tanken.

Elektrische auto thuis opladen

Als je je auto lekker makkelijk thuis op wil laden, moet je wel zorgen dat dat kan. En dan heb je dus een kastje of een elektrische laadpaal nodig. Het handigst is het als je een garage hebt, maar het is geen vereiste. Een kastje koop je al vanaf 350 euro. Voor laadpalen moet je wat dieper in de buidel tasten: daar betaal je ongeveer 1.000 euro voor.

Hoe lang duurt het opladen?

Toegegeven: laden duurt gewoon langer dan even tanken. Hoe lang het precies duurt voordat je hybride bolide weer helemaal klaar is voor de strijd, hangt af van de vol- of leegheid van je accu en hoe snel je auto laadt. Hang je ‘m thuis aan de voeding, dan kan het zomaar een uur of 8 tot 10 duren voordat je weer op volle sterkte bent. Een publieke laadpaal is een stuk sneller: met 4 uur ben jij klaar om te gaan. Loop je een snellaadpaal tegen het lijf? Prik je stekker erin, want binnen een half uur ben je volledig opgeladen. Verzeker jezelf er wel van dat jouw auto kan snelladen. Niet elke hybride bolide kan dat.