image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Hoe laat ik mijn nieuwe auto overschrijven

Als je een auto koopt, dan is het belangrijk dat ‘ie op jouw naam komt te staan. Je laat dan het kenteken op jouw naam zetten: het overschrijven van de auto. Zodra de auto op jouw naam staat, ben jij de eigenaar en is het verzekeren van de bolide mogelijk. Maar hoe werkt dit precies? En wat heb je nodig voor het overschrijven van je (nieuwe) auto?

Na de overschrijving ben je dus eigenaar en dat betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de APK. Koop je al een auto zonder dat je je rijbewijs hebt? Dat kan. Je kan ‘m dan ook op jouw naam zetten — als je volwassen bent en in Nederland woont. Houd er wel rekening mee dat dan direct de wettelijke verzekeringsplicht ingaat. Een verzekering afsluiten zonder rijbewijs lukt vrijwel niet, dus het is dan aan te raden je auto direct te schorsen.

Je auto overschrijven: hoe werkt dat?

Om de auto op jouw naam te zetten, heb je een aantal documenten nodig: • het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) van de verkoper • het kentekenbewijs of overschrijvingsbewijs mét tenaamstellingscode • een geldig legitimatiebewijs, zoals je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs

Als je je auto van een ander persoon koopt, heb je drie opties op je auto op jouw naam te zetten:

  1. bij een PostNL-locatie, controleer dan eerst de website waar dit precies kan
  2. bij een balie van RDW in Zoetermeer, Veendam of Den Bosch
  3. met de NFC-lezer op een Android-telefoon kan het ook via de website van RDW

Is de auto overgeschreven? Dan krijg je een bonnetje: het tenaamstellingsverslag. Dit is jouw bewijs dat je de auto hebt overgeschreven. Gooi ‘m dus niet weg. Je vindt hier ook de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Die heb je nodig als je je auto ooit verkoopt. Houd ook je deurmat in de gaten, want binnen twee werkdagen krijg je je kentekencard.

auto.nl regelt het voor je

Koop je je auto via auto.nl? Wij staan voor gemak, dus je hoeft je auto niet zelf op naam te zetten. Zodra we jouw nieuwe auto bezorgen, schrijven we de auto gelijk over. Je eerste ritje is dus niet naar een PostNL-locatie of RDW, maar naar een plek die jij zelf uitkiest. Is dat even makkelijk.