image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Hoe zit het met het kenteken van mijn nieuwe auto?

Als je een nieuwe auto koopt, is het geen kwestie van ‘ja, die wil ik’ zeggen, de sleutel in je hand gedrukt krijgen en de weg op draaien. Nieuwe auto’s hebben namelijk nog geen kenteken en dat heb je wel nodig voordat je ermee mag rijden. Hoe zit dat nou precies, met het kenteken van een nieuwe auto?

In Nederland is het kenteken een reeks van letters en cijfers. RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) geeft het kenteken uit. Kentekens zijn hier niet gekoppeld aan de bestuurder of je rijbewijs, maar aan de auto. Verkoop je je auto, dan gaat het kenteken dus mee. Wat er wel met het kenteken gebeurt: het staat op jouw naam. De meeste dealers regelen dit voor je als je daar een auto koopt. Het moet dan wel een RDW-erkend bedrijf zijn en bevoegdheid ‘tenaamstelling voertuigbedrijf’ hebben.

Wanneer krijgt een nieuwe auto een kenteken?

Als je een trailer met gloednieuwe auto’s ziet rijden, zit daar meestal nog geen kentekenplaat op. Meestal vraagt een dealer pas een kenteken aan als de auto daadwerkelijk verkocht is en de koper op het punt staat de bolide op te halen. Logische verklaring: vraagt de dealer al een kenteken aan zodra de nieuwe auto in de showroom belandt, dan bestaat het risico dat de auto al in waarde daalt. Als je pech hebt en de verkoop duurt net even wat langer, dan koop je misschien zelfs een auto met een ‘oud’ kenteken. Het komt ook voor dat de auto die jij wil pas in productie gaat als jij hem al gekocht hebt. Dan maken ze de auto eerst rijklaar en vragen ze daarna het kenteken aan.

Even wachten op het kenteken

Nieuwe kentekens zijn meestal met een paar dagen al binnen. Koop je je auto op afbetaling of met een private-lease-regeling, dan kan het wat langer duren. De leasemaatschappij krijgt dan eerst het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode, voordat jij het krijgt.

“Welk kenteken krijgt mijn nieuwe auto?”

Een kenteken met een mooie lettercombinatie is natuurlijk gewoon leuk. Mede daarom vragen veel mensen zich af welk kenteken hun nieuwe auto krijgt. Mocht je je zorgen maken om bijvoorbeeld ‘GVD’ op je kentekenplaat — dat is niet nodig. Bepaalde lettercombinaties komen namelijk niet voor in Nederland, zoals: GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD. Ook PVV, SGP en VVD doen niet mee.

Op de website van RDW zie je wat het laatst uitgegeven kenteken is. Dan heb je een idee van het kenteken dat straks op jouw nieuwe auto prijkt. Oja, zodra je auto een kenteken heeft en dat op jouw naam staat, is het wettelijk verplicht een WA-verzekering te hebben.