image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Kinderen en auto’s: veilig de weg op

Hoe vervoer ik mijn kind veilig in de auto?

Dat er een Taskforce Kinderveiligheid bestaat, zegt al genoeg over hoe belangrijk het is om kinderen veilig te vervoeren in de auto. Uit onderzoek van datzelfde team blijkt dat 73% van de ouders kinderen van 0 - 4 jaar niet veilig meeneemt in hun bolide, terwijl ze zelf denken dat er geen vuiltje aan de lucht is. Tijd om het te hebben over kinderen en auto’s en hoe je veilig de weg op gaat.

De afgelopen 5 jaar steeg het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen (0 tot 12 jaar) die betrokken waren bij een verkeersongeval met 35%. Elk jaar belanden 160.000 kinderen op de spoedeisende hulp en 19.000 van hen moeten blijven voor opname. Bijna 4.400 kinderen raken zo ernstig gewond dat zij er de rest van hun leven fysiek beperkt blijven. Wel een lichtpuntje: het aantal doden daalt, mede dankzij de verbeterde acute medische zorg.

Kinderen en auto’s: hoe moet het wel?

Bijna driekwart van de kinderen in de auto zit niet helemaal veilig. 15% zit in de verkeerde stoel, doordat ouders vaak te snel naar een grotere autostoel grijpen. Voor 33% van de autostoelen geldt dat de stoel niet goed bevestigd is en voor 41% geldt dat de stoel wel goed zit, maar het kind niet. Je merkt: werk aan de winkel.

Een goedgekeurd kinderzitje

Laten we beginnen bij het kinderzitje. Een goed kinderzitje voor in de auto is goedgekeurd volgens reglement 44 (R44/04 norm) of R129 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (een mond vol, kortweg UN-ECE). Als het autostoeltje is goedgekeurd, zie je dit aan het goedkeuringslabel. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem zitten.

axiss fix sparkling grey 4

Het autozitje plaatsen

Heb je een goedgekeurd kinderzitje, dan is het nog steeds de bedoeling dat het kinderzitje goed en veilig in de auto geplaatst is. Heb je een driedeurs auto en vind je het lastig het autostoeltje achterin te zetten? Het mag ook voorin, als je de airbag uitzet én het autostoeltje tegen de rijrichting in zet.

Tip: oefen gewoon eens met het autostoeltje in en uit de auto halen als je tijd hebt. Zo hoef je niet met je kleintje op straat te haasten, met het risico dat het stoeltje uiteindelijk niet goed vast zit.

Gebruik de gordel om het autostoeltje vast te zetten

Het autostoeltje zet je vast met de gordel. Een nieuwe standaard is ‘i-Size’. Dit is de opvolger van de Isofix en ze zijn makkelijk te herkennen aan een speciaal logo. Deze i-Size-stoeltjes zijn universeel te gebruiken op goedgekeurde zitplaatsen: i-Size ready. Auto's die na 2013 zijn gebouwd, zijn i-Size ready. f8a37df1-ec49-44c2-9915-8c64f21c1493

Extra tip: houd rekening met overige spullen

Niet alleen je kind en autostoeltje gaan mee in de auto. Vaak heb je ook nog een luiertas, de kinderwagen, een campingbedje en ga zo maar even door. Heb je een kleinere auto, kies dan een kinderwagen die makkelijk opvouwbaar is en waar je die wielen af kan draaien. Of koop een grotere auto, dat mag natuurlijk ook.

button bekijk-het-aanbod (1)