Kosten van een hybride auto

Je ziet ze steeds meer: hybride auto’s. Niet alleen omdat het ook echt mooie auto’s zijn, maar ook omdat het financieel een slimme keus kan zijn. Wat je precies betaalt voor een hybride auto, hangt natuurlijk af van welke bolide je kiest. In deze blogpost ontdek je in ieder geval met welke kosten en financiële voordelen je te maken krijgt.

Er zijn nog maar weinig mensen die tanken echt heel erg leuk vinden. Het bedrag-tellertje loopt aardig op en de accijns verhoogt ook ieder jaar weer. In dat geval is het kopen van een hybride auto een puik plan. Toegegeven: hybride auto’s zijn een stukje duurder in aanschaf dan een vergelijkbare diesel- of benzine-auto. Maar je haalt er wel voordeel uit.

Hybride auto’s: de aanschaf

Zoals geschreven: hybride auto’s zijn wat duurder in aanschaf. De afgelopen jaren daalden de prijzen, maar dat is (nog) niet genoeg om het prijsverschil te laten verdwijnen. Het goede nieuws: in 2021 komt er als het goed is een aanschafsubsidie op elektrische auto’s.

Financiële voordelen van een hybride bolide

We verklapten al dat je profiteert van financiële voordelen bij een hybride auto. Dat compenseert de hogere aanschafprijs dan weer.

Geen wegenbelasting

In 2019 betaal je geen wegenbelasting voor volledig elektrische auto’s. Rijd je een plug-in hybride? Dan betaal je tot en met 2020 een halftarief in de wegenbelasting. Met andere woorden: je betaalt de helft van wat je voor een ‘normale’ auto betaalt.

Belastingvrij?

Als je een auto koopt, betaal je een Belasting van Personenauto’s. Voor volledig elektrische auto’s betaal je helemaal geen bpm. Tot en met 2020 zijn elektrische auto’s dus belastingvrij. Voor plug-in hybrides ligt dit iets anders — die hebben een eigen bpm-tarief. Hoeveel belasting je betaalt voor je hybride auto, hangt af van hoeveel CO2 je auto uitstoot. De Belastingdienst helpt je berekenen hoeveel bpm je betaalt voor je hybride auto.

Wat kost dat opladen eigenlijk?

Het opladen van je hybride auto is het goedkoopst als je zelf een laadpaal of laadkastje plaatst. Zeker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het nóg lekkerder autorijden. Een laadpaal kost ongeveer €1.000, een kastje koop je al vanaf €350. Het opladen van je hybride auto is goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen.

Laad je je auto op bij een publieke laadpaal, dan variëren de kosten van €0,25 tot €0,59 per kWh. En houd er rekening mee dat snelladers duurder zijn dan de gewone laders. Maak je alleen gebruik van snelladers, dan ben je met het opladen van je hybride auto niet heel veel goedkoper uit dan wanneer je op benzine of diesel rijdt.