Kosten van een nieuwe auto

Een nieuwe auto kopen? Helemaal leuk. Maar ook wel wat uitzoekwerk. Want wat kost een nieuwe auto nu precies? Je bent er natuurlijk nog niet met alleen de aanschafprijs. Welke kostenposten zijn er precies bij een nieuwe auto?

Je hebt vaste kosten voor je auto (zoals je verzekering) en variabele kosten (zoals je brandstof). Tel je die kosten bij elkaar op, dan weet je wat je nieuwe auto straks maandelijks kost. Nieuwe auto’s zijn vaak duurder in gebruik dan tweedehands auto’s. De afschrijving ligt in de eerste jaren flink hoger. En om maar meteen een bedrag te noemen als we het hebben over de kosten van een nieuwe auto: volgens Nibud betaal je gemiddeld €296 per maand voor een auto uit de miniklasse, bij 9.000 kilometer per jaar.

De kostenposten van een nieuwe auto

Allereerst is natuurlijk de aanschafprijs een grote kostenpost. Let ook goed op wat je precies betaalt bij de dealer. Voorheen was het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om bovenop de prijs nog kosten voor het rijklaar maken van de auto te rekenen. Die zijn sinds 2019 verboden.

Vaste kosten van een auto

Onder de vaste kosten van een auto vallen je vaste afschrijving, verzekering, motorrijtuigenbelasting (beter bekend als wegenbelasting) en het onderhoud van je carrosserie.

  • Vaste afschrijving: je auto wordt ook een dagje ouder en daarmee minder waard.
  • Verzekering: elke auto moet minimaal WA-verzekerd zijn. Vergelijk hier verschillende autoverzekeringen
  • Wegenbelasting: als de auto op jouw naam staat, ben jij degene die de motorrijtuigenbelasting betaalt. De prijs is afhankelijk van je auto.
  • Onderhoud carrosserie: je weet natuurlijk niet wat er aan je auto gaat mankeren, maar je weet wel dat je je auto eens in de zoveel tijd moet wassen (laat vogelpoep bijvoorbeeld niet in je lak trekken, om lakschade te voorkomen) en misschien ben je wel lid van de ANWB?

Variabele autokosten

Naast je vaste kosten, heb je ook te maken met variabele kosten. Bijvoorbeeld je brandstof, maar ook reparaties, onderhoud en je variabele afschrijving.

  • Variabele afschrijving: met elke kilometer die je rijdt, daalt je auto een beetje in waarde.
  • Brandstof: het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je precies rijdt, maar tanken moet je hoe dan ook.
  • Reparatie en onderhoud: je weet al dat je auto eens in de zoveel tijd een servicebeurt nodig heeft, er een nieuw setje banden onder moet en wie weet of je een keer een paaltje over het hoofd ziet bij het inparkeren.

Een nieuwe auto kost dus best wat, maar dan heb je ook wat. Wil je meer weten over de kosten van jóuw nieuwe auto? Leg gerust al je vragen aan ons voor.