Maak je auto vakantieklaar

Lekker op vakantie. Jij bent er helemaal klaar voor, maar is je auto dat ook? Een lange rit met veel bagage is een flinke belasting voor je bolide. En pech halverwege de reis is natuurlijk het laatste wat je wil. Zeker als je ver weg bent van je favoriete servicepunt. Daarom is het slim om je auto speciaal klaar te maken voor de vakantierit. Met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Check de koelvloeistof

In de zomer is de kans op een oververhitte motor het grootst. Zeker op een warme dag in de file is het oppassen, want dan is er geen rijwind die de motor koelt. Daarom is het belangrijk om de koelvloeistof te controleren. Dat kan je heel eenvoudig zelf. Doe dit altijd met een koude motor, anders kan de hete vloeistof zomaar naar buiten schieten. Op het koelvloeistofreservoir onder de motorkap staat altijd het minimumpeil aangegeven, je weet dus precies wanneer er bijgevuld moet worden. Kan je het reservoir niet vinden? Kijk dan even in de handleiding van je auto. Daar staat het precies uitgelegd.

Check het oliepeil

Door regelmatig olie te peilen houd je de conditie van je motor in de gaten. De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar werkt ook als koelmiddel. Extra belangrijk dus tijdens zomerse ritten. Olie peilen doe je met een koude motor, dus niet net nadat je hebt gereden. Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek. Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop. Kan je de peilstok of de olievuldop niet vinden? Kijk dan even in de handleiding van je auto. Daar staat het precies waar die zit.

Check de ruitensproeiervloeistof

In de zomer heb je vaak extra veel last van vliegjes en viezigheid op je voorruit. Het is wel zo fijn als je die er makkelijk af kunt sproeien. Ruitensproeiervloeistof kan je makkelijk zelf bijvullen. Blauwe vloeistof kan je het hele jaar door gebruiken. Gele of roze vloeistof zijn speciaal voor in de zomer, die bevatten namelijk een oplosmiddel dat aanslag van de bomen en dode insecten goed losweekt. Kan je het ruitensproeiervloeistofreservoir niet vinden? Kijk dan even in de handleiding van je auto. Daar staat het precies waar die zit.

Check de airco

Op een bloedhete dag er achter komen dat je airco het niet doet is geen pretje. Daarom is het verstandig de airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. Dat kan je het beste bij één van onze servicepunten laten doen. Een tip om de airco goed te houden: zet hem ook in de winter af en toe even aan. Dat houdt het hele aircosysteem gezond, de circulatie zorgt bijvoorbeeld voor smering van de compressor. Zo voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparaties.

Check de bandenspanning

Een verkeerde bandenspanning is slecht voor het verbruik, de slijtage van je banden, en voor het weggedrag van de auto. Het kan gevaarlijke situaties en zelfs een klapband veroorzaken. Extra belangrijk dus om je bandenspanning voor de vakantie even te controleren. Bij de meeste tankstations staat een luchtdruk apparaat. Zoek in het instructieboekje van je auto naar de juiste bandenspanning. Bij de meeste auto’s staat die ook aan de binnenzijde van de deur or achter het tankklepje. Vul de banden het liefst als je nog maar een klein stukje hebt gereden, niet na een lange rit. En als je toch bezig bent, controleer dan ook de spanning van het reservewiel in de kofferbak. Want je zult hem maar net nodig hebben langs de Franse autoroute of op de Duitse autobahn.

Check het profiel van je banden

Op bochtige bergweggetjes wil je natuurlijk goede grip. Wel zo veilig, zeker met een volle bepakking. Misschien is je laatste APK alweer een jaar of wat geleden. Het is dan goed om zelf even het profiel van je banden te checken. Bij de grote Nederlandse webshops koop je voor een paar euro een bandenprofielmeter. Dat is een slim apparaatje waarmee je binnen een paar minuten weet hoe diep je profiel nog is. Het wettelijke minimum is 1,6 mm. Als je op vakantie gaat adviseren wij je banden te vervangen als ze minder dan 2,0 mm profiel hebben. Zo weet je zeker dat je de hele rit goed zit.