• Home
  • Blog
  • Dit zijn de 8 meest waardevaste auto’s van 2022!

Dit zijn de 8 meest waardevaste auto’s van 2022!

Je kijkt in eerste instantie altijd naar de aanschafprijs van een auto, maar minstens zo belangrijk is: hoeveel krijg je er straks nog voor terug? Wat maakt een auto waardevast?

Als je met een waardevaste auto te maken hebt, heb je dus een auto die weinig afschrijft. Maar wat zorgt er nu voor dat een auto weinig afschrijft? Zoals je kunt lezen in ons artikel over afschrijving zijn er een aantal bepalende factoren. Allereerst ligt het er natuurlijk aan welk merk en model je hebt. Als je bijvoorbeeld een populaire Volkswagen, Peugeot of Opel hebt, zul je relatief weinig afschrijven. Ook de uitvoering maakt uit. Als een auto voorzien is van de juiste opties en niet is uitgevoerd in een gek kleurtje helpt dat ook zeker mee.

Voor deze 10 auto’s krijg je nog het meeste terug

Om het wat concreter te maken zetten we de 8 van de meest waardevaste auto’s van dit moment op een rijtje. Let op: daarbij kijken we alleen naar recente en (relatief) betaalbare auto’s. Anders zou het een lijstje met klassieke Ferrari’s en Porsches worden. Ook leuk, maar iets minder relevant.

1. Volkswagen Polo

De meest waardevaste auto’s zijn populaire auto’s. De Volkswagen Polo is daarvan een uitstekend voorbeeld. Dit is nieuw nog steeds een zeer gewilde auto en ook als occasion is een Polo enorm in trek. Ondanks het grote aanbod kun je dus toch een goede prijs krijgen op het moment dat je je Polo van de hand doet. Zeker als het een 1.0 TSI is.

2. Toyota Yaris Hybrid

Hybrides zijn ook erg aantrekkelijk, dus het is gunstig voor de restwaarde als je auto een hybride is. Daarom is de Toyota Yaris Hybrid bijvoorbeeld een auto die goed zijn waarde houdt.

3. Kia Picanto

Als we het hebben over waardevaste auto’s mogen kleine stadsrakkers niet ontbreken. Neem bijvoorbeeld de Kia Picanto. Dit is een van de populairste auto’s in het A-segment. Niet geheel onterecht, want de Picanto is gewoon een uitstekend stadsautootje. Met weinig afschrijving.

4. Dacia Duster

Cross-overs zijn niet aan te slepen in Nederland en dat betekent dat deze auto’s over het algemeen ook lekker waardevast zijn. Een hele interessant optie is de Dacia Duster, die voordelig is in de aanschaf én weinig afschrijft. Met deze auto heb je gegarandeerd value for money.

5. Toyota RAV4 Hybrid

De Toyota RAV4 Hybrid is cross-over én hybride en dat zijn precies de juiste ingrediënten voor een waardevaste auto. Een Toyota RAV4 is dus niet alleen zuinig en betrouwbaar, maar ook nog eens waardevast. Wat wil je nog meer?

6. Hyundai i30

In het B-segment is de Hyundai i30 de laatste jaren een van de meest waardevaste auto’s gebleken. Hyundai is sowieso een merk waarbij je over het algemeen niet bang hoeft te zijn voor hoge afschrijving.

7. Volkswagen T-Roc

Net als Hyundai is Volkswagen een van de meest waardevaste automerken. De T-Roc is ook zeker een auto waar je niet veel op afschrijft. Het is een Volkswagen én het is een compacte cross-over.

8. Tesla Model 3

En elektrische auto’s, kunnen die ook een beetje waardevast zijn? Jazeker, neem bijvoorbeeld de Tesla Model 3. Deze razend populaire leaseauto houdt nog uitstekend zijn waarde. Dat is goed om te weten als je overweegt een exemplaar te kopen als particulier. De restwaarde zal wel zakken wanneer de auto 60 maanden of ouder is. Dit komt doordat hij dan zijn oorspronkelijke bijtelling verliest en zakelijke kopers hem minder interessant zullen vinden.

En welke auto’s zijn dan het minst waardevast?

Dit zijn dus de auto’s die waardevast zijn, maar ook goed om te weten: welke auto’s zijn juist niet waardevast? Nou, dat zijn dus auto’s die niet (meer) in trek zijn. Denk bijvoorbeeld aan een D-segment diesel sedan. Deze auto’s waren ooit populair, maar die tijd is voorbij. Dat zie je dus terug in de afschrijving. Ook geldt over het algemeen dat Amerikaanse auto’s flink in waarde kunnen kelderen. De restwaarde van Italiaanse auto’s (uitzondering is de Fiat 500) is vaak ook een stuk minder gunstig dan die van Duitse auto’s. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel.