• Home
  • Blog
  • Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Mobiliteitsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Een auto hoef je niet per se te kopen. Er zijn initiatieven om er een te huren, van een bedrijf of van je buren en je kan een auto lenen. Wil je toch een auto op je eigen stoep hebben staan, dan is naast kopen ook leasen een optie. Sommige werkgevers bieden je een leaseauto, anderen geven je een mobiliteitsbudget.

‘Een mobiliteitsbudget?’ Jawel — een budget per werknemer om zelf werkverkeer mee te bekostigen. Je krijgt iedere maand een bepaald bedrag waarmee je het verkeer naar het werk, maar ook naar eventuele klanten of relaties betaalt. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de kosten. En het geld dat je niet gebruikt voor het vervoer? Dat mag je in je zak steken. Aan de andere kant betaal je ook zelf bij als er een tekort is. Goed om te weten: het mobiliteitsbudget is vaak een vast bedrag per maand, maar je kan het aanvullen met een variabel deel — het gereden aantal zakelijke kilometers.

Voordelen van een mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget is nog niet heel bekend en is nog niet op grote schaal toegekend, maar toch kleven hier veel voordelen aan. Het grootste voordeel voor de werkgever die het budget verstrekt: de kosten zijn inzichtelijker, beheersbaar en beter te begroten. Je weet de kosten van tevoren en die staan vast, tenzij je er ineens tien werknemers bij krijgt. En alvast een sprong naar een alinea verder in deze blogpost: je hebt als werkgever én als werknemer fiscaal voordeel met een mobiliteitsbudget.

Voordelen voor werknemers

• Je bepaalt zelf hoe je met je mobiliteitsbudget omgaat en aan welk vervoersmiddel je het geld besteedt. Van een fiets tot een relatief prijzige Range Rover en alles daar tussenin. • Ben je heel milieubewust, dan komt dat goed uit, want je kan kiezen voor vervoer met minder CO2-uitstoot en zit niet vast aan een leaseauto die voor jou uitgekozen is. • Je betaalt geen bijtelling voor privégebruik.

Voordelen voor werkgevers

• Je zit als bedrijf niet vast aan een leasecontract van een aantal jaar, dus er staan geen leaseauto’s te verstoffen op je bedrijventerrein als er medewerkers vertrekken. • Duurzaamheidsdoelstellingen en milieuvriendelijk(er) ondernemen is een stuk makkelijker met een mobiliteitsbudget, omdat je je werknemers stimuleert bewust na te denken over hun reisgedrag.

Het mobiliteitsbudget berekenen: een voorbeeld

Een mobiliteitsbudget heeft geen bepaalde hoogte. Die hoogte bepaalt de werkgever. Hoe? Door goed te kijken naar de vervoerskosten die de medewerker al heeft. Dan gaat het meestal om de totale autokosten voor de medewerker. Stel je op basis daarvan het bedrag vast, dan gaat het meestal om een vast bedrag per maand. Zoals we hierboven schreven: het is ook mogelijk een variabel deel in te bouwen, op basis van het aantal zakelijke kilometers. Denk er goed over na en leg alles vast.

Een voorbeeld

Voor een werknemer is het mogelijk om in het mobiliteitsbudget het volgende maandelijks vergoed te krijgen: • de kosten voor zakelijk gebruik van OV • de zakelijke ritten • het woon-werkverkeer met de auto

Zijn er andere kosten die je wil dekken? Hiervoor kan je de 1,2% vrije ruimte gebruiken. Is dat nog niet genoeg, dan kom je uit op belast loon. Let op: als je als medewerker vanuit het mobiliteitsbudget zakelijke én woon-werkkilometers vergoed krijgt (19 cent per kilometer) en de rest via je brutoloon, dan hoef je met je auto geen bijtelling te betalen voor privégebruik.

Rittenregistratie is verplicht bij mobiliteitsbudget

Als medewerker móet je een rittenregistratie bijhouden als je de belastingvrije vergoeding van €0,19 per kilometer krijgt. Het gaat dan om al je zakelijke ritten en je woon-werkverkeer. Je hebt hiervoor verschillende digitale mogelijkheden, maar er bestaan ook rittenregistratieboekjes.