image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Alles over de MPV: voor- en nadelen

Begint het jou ook af en toe te duizelen met al die autotermen? Een hatchback, een sedan, een cabrio, een SUV en dan ook nog een MPV. Die laatste term leggen we je in deze blogpost uit. Een MPV is een ‘multi-purpose vehicle’. Met andere, of vooral Nederlandse, woorden: een voertuig geschikt voor meerdere doeleinden. Maar dan zijn we er nog niet.

Een MPV is dus een bijzonder veelzijdig voertuig. In Amerika noemen ze de bolides liever ‘minivans’, om er nog aan term aan toe te voegen. Ga je meer dan 8 personen vervoeren, dan bestuur je een autobus en daar heb je een apart rijbewijs voor nodig. Hoewel ‘van’ die indruk geeft, heb je voor de MPV geen ander rijbewijs nodig dan het rijbewijs voor personenauto’s.

Kenmerken van een MPV

De MPV heeft natuurlijk meer kenmerken dan alleen het gebruik voor meerdere doeleinden. Zo is de MPV vaak flexibel in te delen. Een stoel meer of minder, daar draai je je hand bij de MPV niet voor om. Verwijder je stoelen, dan houd je één grote laadruimte over. Ideaal voor je ritjes naar de meubelgigant. Een kleine MPV is ruim genoeg voor 5 à 6 mensen, terwijl de grotere varianten wel 9 mensen van A naar B brengen.

Voordelen van die veelzijdige bolides

Ja, het grootste voordeel is uiteraard dat de MPV zo lekker veelzijdig is. Vooral het feit dat de MPV één grote ruimte is, maakt ‘m veelzijdig en dus handig. Daarnaast:

  • de MPV is hoger dan een station, dus je hebt nog meer ruimte voor benen en hoofd
  • een hoge instap
  • ideaal voor lange mensen, oudere mensen en mensen met kinderen en bijbehorende zitjes

Nu denk je misschien: nou, dat klinkt precies als een SUV! Ze komen ook wel goed overeen. Het verschil is dat een SUV (een Sport Utility Vehicle) een sportief en stoer uiterlijk heeft en dat ze vaak vierwielaandrijving hebben.

Populaire MPV-modellen

Een aantal populaire MPV-modellen voor je op een rij:

Betrouwbare MPV-occasions?

Ben je op zoek naar een gebruikte MPV, maar wil je zeker weten dat je een betrouwbare bolide koopt? Snappen we. Daarom bieden wij alleen occasions aan die op maar liefst 31 punten gecheckt zijn. Van binnen en van buiten. Wij beloven je dat je de eerste 15.000 kilometer rijdt zonder pitstop voor onderhoud. Is er daarna toch iets met je MPX? Dan staan de deuren van meer dan 100 servicecentra voor je open. Wagenwijd. Verspreid over heel Nederland, dus er is er altijd wel eentje in de buurt.

Lees ook: Tips voor het kopen van een tweedehands auto