• Home
  • Blog
  • Nadelen van een tweedehands auto

De nadelen van een occasion kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe — of beter gezegd, andere — auto en ben je je aan het oriënteren op een tweedehands auto? Dan is het goed op de hoogte te zijn van wat daarbij komt kijken. Het voordeel is duidelijk: een tweedehands auto is veel goedkoper dan een gloednieuwe bolide. Toch kleven er ook wat nadelen aan een tweedehands auto.

Het kopen van een tweedehands auto is absoluut het overwegen waard. Overwegen is alleen goed te doen als je zowel de voor- als nadelen kent. De nadelen van een tweedehands auto zetten we hier voor je op een rij.

De keuze is niet per se reuze

Bij het kopen van een gloednieuwe auto gaat er een wereld voor je open. Je hebt keus uit alle merken, modellen, opties, dealers en meer. Bij het kopen van een tweedehands auto is die wereld een stukje beperkter. Je hebt keus uit wat er op dit moment te koop staat. Vind je het heel belangrijk dat je je tweedehands auto dichtbij huis koopt? Dan is je aanbod nog iets beperkter. In principe niet per se een probleem, want vaak zijn het de populairste auto’s die tweedehands te koop staan. Wil je echt iets bijzonders, dan is het een kwestie van heel goed zoeken en geduld hebben. En eerlijk is eerlijk: het kan ook wel fijn zijn als je keuzemogelijkheden niet eindeloos zijn.

Via auto.nl koop je altijd een auto dichtbij huis. We bezorgen ‘m namelijk geheel gratis bij je thuis. Of op je werk. Of ergens anders waar koffie is.

Is een tweedehands auto wel betrouwbaar?

Het tweede nadeel, en misschien wel het grootste, is dat je niet weet of je tweedehands bolide wel betrouwbaar is. Wie kent de horrorverhalen niet: auto’s met een kapotte versnellingsbak waardoor je niet achteruit kan rijden, bodems van papier maché en andere ellende. Je moet er niet aan denken dat je halverwege de rit naar huis al met pech staat. Want waar heb je dan eigenlijk recht op? En waar ga je dan heen?

Hier let je op bij een tweedehands auto

Als je weinig kaas van auto’s hebt gegeten, is het best een uitdaging een betrouwbare bolide te kopen. Je hebt waarschijnlijk geen idee waar op te letten en verliest jezelf misschien wel in je enthousiasme. Verliefd worden op een auto is niet zo moeilijk, maar dat zegt nog niets over de staat. Een keurige lak betekent niet per se dat de auto goed onderhouden is. Waar let je dan op als je een occasion koopt? In ieder geval op de volgende dingen:

• koop je de tweedehands auto van een particulier, vraag dan waarom hij of zij de auto verkoopt • controleer het chassisnummer op het kentekenbewijs met het nummer dat je achter de voorruit ziet of onder de motorkap • check de gegevens over de auto bij de RDW • ga na wanneer de APK vervalt • hebben de banden voldoende profiel en zijn alle 4 de banden hetzelfde? • ruikt het muf in de auto en zie je vochtige plekken, dan is er waarschijnlijk lekkage • is het motorblok vet, dan kan het zijn dat er motorolie lekt • is de motor juist brandschoon, dan is het goed de motor na je proefrit nog een keer te bekijken • is de motor al warm voordat je aan je proefrit begint, dan heeft de auto al warmgedraaid en kan het zijn dan de wagen moeite heeft met starten • is het uitlaatgas blauw, dan kan het zijn dat de auto te veel olie verbruikt, wat betekent dat je motor niet in de beste staat is • is het uitlaatgas wit of grijs en zit er groene aanslag op het motorblok, dan kan het koelsysteem lekken • is het uitlaatgas kleurloos, dan is het goed • maakt de auto tijdens de proefrit vreemde geluiden, bijvoorbeeld als je over drempels of in bochten rijdt, dan is dat een teken van slijtage • schakelt de auto soepel of maakt ‘ie juist geluiden als je naar een andere versnelling gaat? moet je de koppeling ver laten opkomen? dan is de koppeling wellicht versleten • hapert de auto niet bij de toerenteller? • werkt alles in het dashboard, van de waarschuwingslampjes tot de ruitenwissers, verlichting en airco? • ligt de auto stabiel op de weg of trekt ‘ie opzij op een rechte baan?

Veel mensen voelen zich onder druk gezet bij het kopen van een tweedehands auto. Uit onderzoeken blijkt dat eigenlijk niemand het onderhandelen leuk vindt. Neem gerust je tijd als je een auto wil kopen, want het is een behoorlijke uitgave en haastige spoed… juist. Bij auto.nl heb je alle tijd om na te denken over je beslissing. Daarnaast hoef je bij ons niet zelf je tweedehands auto te controleren. Dat doet operationeel manager Johan voor je. Als hij de auto niet aan zijn moeder durft te verkopen, dan ook niet aan jou. Op maar liefst 31 punten beoordeelt hij de auto. Komt hij iets tegen wat niet helemaal in orde is, dan vervangt hij het. Zodat hij zeker weet dat jij je eerste 15.000 kilometer rijdt zonder een pitstop te hoeven maken voor onderhoud.

Tip: koop je je tweedehands auto niet bij auto.nl, bedenk dan of je een aankoopkeuring wil laten doen bij een vakgarage, om te voorkomen dat je een auto met verborgen gebreken koopt.

Onderhoud van occasions

Bij een gloednieuwe auto mag je er wel vanuit gaan dat je eerste paar jaar maar weinig onderhoud nodig hebt. Wat verse olie en een kleine beurt en dat is dat. Maar bij een tweedehands auto is het altijd maar een gok. Is ‘ie wel echt van een oud vrouwtje geweest dat er boodschappen mee deed? Was de auto wel echt van een autoliefhebber die de auto altijd in de garage had staan en in zijn vrije tijd het liefst de lak stond te poetsen? Zeker als een auto al aardig wat kilometers gemaakt heeft, is de kans aanwezig dat je binnenkort voor groot onderhoud opdraait. En bijbehorende kosten.

Vraag daarom altijd naar de onderhoudshistorie. Laat ook de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen. Blijkt achteraf dat hiermee gesjoemeld is, dan heb je juridisch gezien in ieder geval een poot om op te staan als je de verkoper er op aanspreekt.

Via auto.nl is het simpeler dan ooit om achter de onderhoudshistorie te komen. Laat je e-mailadres achter op de pagina van de auto die je op het oog hebt en we sturen je het onderhoudsrapport zo snel mogelijk toe.

Garantie op tweedehands auto’s

In principe is elke verkoper verplicht een auto te leveren die voldoet aan de eisen van normaal gebruik. Vertelt de verkoper je bij de aankoop dat de auto piekfijn in orde is, net een nieuwe distributieriem heeft, dat de banden net vervangen zijn en dat ‘ie vorige week nog is goedgekeurd bij de APK? Dan mag je ervan uitgaan dat dit alles zeker nog tot de volgende APk goed werkt. Is je distributieriem al gebroken voordat je thuis bent? Dan mag je terug naar de verkoper om aanspraak te maken op de wettelijke garantie. Dat is helaas wel makkelijker gezegd dan gedaan, want als koper heb je controleplicht. Dat betekent dat je de hele auto goed moet controleren. Koop je je tweedehands auto bij een autobedrijf of garage die aangesloten is bij BOVAG? Dan heb je recht op BOVAG-garantie.

auto.nl geeft een vol jaar garantie volgens BOVAG-voorwaarden op tweedehands auto’s. Scheelt er iets aan je auto, dan staan de deuren van meer dan 100 servicecentra wagenwijd voor je open. Ze zitten verspreid over heel Nederland, dus je hoeft nooit ver te rijden.

Een tweedehands auto moet niet alleen jouw goedkeuring wegdragen

Het belangrijkste is dat je tweedehands auto jouw goedkeuring wegdraagt. Maar dat is niet het enige. Je moet ook rekening houden met de APK. Waar een nieuwe(re) auto voor het eerst na 3 (diesel/gas) of 4 (benzine) jaar gekeurd moet worden, sta je met een occasion al eerder bij een keuringsmeester.

Een benzine-auto keur je voor het eerst na 4 jaar, daarna 2 keer na 2 jaar en daarna elk jaar. Een diesel- of gas-auto keur je voor het eerst na 3 jaar, daarna elk jaar. Houd er dus rekening mee dat je met je tweedehands auto snel op moet voor keuring en dat dat misschien hoge kosten met zich meebrengt. Tip: het officiële APK-keuringsschema vind je op de website van RDW.

Let er dus ook op dat je het keuringsbewijs bij de aankoop van je tweedehands auto krijgt. Daar staat de vervaldatum op en daar zie je ook wat er de vorige keer aan mankeerde.

Bekijk het aanbod van tweedehands auto’s. Goed om te weten: naast dat je zeker bent van een goede, betrouwbare gebruikte auto, zijn ze vaak ook nog eens goedkoper dan bij de ‘gewone dealer’. En dan bezorgen we ‘m ook nog eens gratis thuis, mét 14 dagen bedenktijd.