image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
 • Home
 • Blog
 • Persoonlijke lening voor je tweedehands auto

Je occasion financieren met een persoonlijke lening

Heb je een andere, tweedehands auto op het oog, maar geen geld om ‘m zo af te rekenen? Je auto financieren is goed mogelijk. Bijvoorbeeld door een persoonlijke lening af te sluiten. Ook private lease en financieren via auto.nl zijn gebruikelijke opties voor het kopen (of in het geval van lease: rijden) van een gebruikte auto.

Welke financiering je ook kiest, het is belangrijk dat het bij je past. Dat je niet onnodig diep in de buidel tast en dat je precies weer waar je voor kiest. Kies je voor een persoonlijke lening, dan heb je andere voorwaarden dan bij het financieren via de dealer en dan bij private lease.

Verschillen tussen een persoonlijke lening en private lease

Voor elke vorm van financiering is iets te zeggen. Zo sta je bij private lease nooit voor onverwachte kosten en is je auto wegbrengen voor onderhoud makkelijker dan ooit. Maar… bij private lease:

 • is je auto niet écht van jou en lever je ‘m weer in als de overeenkomst eindigt
 • zit je vast aan een contract en kost tussentijds verbreken je geld

Financier je je auto via auto.nl, dan is de auto na afbetaling van jou. Vaak ligt de rente wat hoger en zijn looptijden langer. Ga goed na of extra aflossen mogelijk is, als je dat belangrijk vindt. Dat is het namelijk niet altijd.

Voordelen van een persoonlijke lening om je tweedehands auto te kopen

Een persoonlijke lening is een gunstige manier van je gebruikte auto financieren. De voordelen op een rijtje:

 • je auto is écht van jou
 • vaste rente en looptijd
 • vaak mag je boetevrij aflossen, waarmee je dus bespaart op rentekosten
 • schadevrije jaren opbouwen

Verder weet je natuurlijk precies wat je per maand betaalt. Al weet je dat ook als je kiest voor private lease of financiering via de dealer.

Tips voor het afsluiten van een persoonlijke lening

Tien tegen één dat je in al je enthousiasme (want: nieuwe auto!) je persoonlijke lening snel wil regelen. Toch is het goed je tijd te nemen en verstandige beslissingen te nemen. Wat tips, zodat jij zorgeloos je gebruikte auto koopt:

 • bepaal de looptijd van de lening en houd daarmee rekening met de te verwachten levensduur van je tweedehands auto, zodat je niet nog steeds aan het afbetalen bent, terwijl je auto al lang en breed op de sloop staat
 • kijk verder dan de maandlasten van je krediet, want je moet je brandstof, autoverzekering en wegenbelasting ook nog betalen
 • leen niet meer dan je nodig hebt, want zoals alle reclames je vertellen: geld lenen kost geld
 • vergelijk gerust meerdere kredietverstrekkers met elkaar voor de beste voorwaarden en voordeligste rente
 • verzeker je auto goed, want áls er iets gebeurt, wil je niet blijven betalen voor een auto die misschien niet eens meer rijdt

”Hoeveel kan ik lenen?”

Een zeker niet onbelangrijke vraag: “hoeveel kan ik lenen?”. Dat hangt af van wat in jouw situatie verantwoordelijk is. Zoals gezegd: houd er rekening mee dat je niet alleen je krediet afbetaalt, maar dat je ook kosten hebt voor brandstof, verzekering en wegenbelasting. Een kredietverstrekker bekijkt aan de hand van een aantal factoren wat voor jou de maximale persoonlijke lening is:

 • je netto maandinkomen
 • je gezinssituatie
 • of je een koop- of huurhuis hebt en wat de maandlasten zijn
 • of je alimentatie betaalt of ontvangt of andere leningen hebt lopen (die je al dan niet oversluit)

Een persoonlijke lening is verantwoord als de maandlasten goed te dragen zijn én als de looptijd van je lening bij het doel past. Zo is het bijvoorbeeld niet logisch — en dus niet verantwoord — om een looptijd van tien jaar te kiezen voor een nieuwe laptop.

Hoe zit het met BKR?

Wat veel mensen zich afvragen: hoe zit het met Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) als ik een auto op afbetaling koop of voor private lease kies? Dit zijn inderdaad dingen die we doorgeven aan BKR — dat is ook verplicht. In principe is er met een registratie bij BKR niets mis. Pas als je registratie verandert in een negatieve, kan dit gevolgen voor je hebben.

Goedkoop je tweedehands auto kopen?

Koop je je gebruikte auto via auto.nl, dan is het ook mogelijk je auto te financieren. Op de pagina van de auto die je op het oog hebt, zie je de knop ‘Financieren’. Aanvragen is makkelijk en snel.