Alles over private lease van elektrische auto’s

In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het private leasen van een elektrische auto. Wat zijn zaken om op te letten en wat is de beste elektrische auto om te private leasen?

Subsidie bij het leasen van een elektrische auto

Een van de grote voordelen van het leasen van een elektrische auto (financieel gezien) is de subsidie die je krijgt. Er is sinds 2020 een aanschafsubsidie voor EV’s beschikbaar, die óók voor private lease geldt. Dit betekent dat je in 2022 bij een nieuwe private lease auto €3.350 subsidie krijgt en bij een gebruikte auto €2.000. Opgelet: je krijgt alleen subsidie op auto’s met een catalogusprijs van minder dan €45.000. Gelukkig is er in die prijsklasse genoeg keus en het aanbod groeit in een rap tempo.

Onzekere restwaarde elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben een onzekere restwaarde, dus je weet bij aanschaf niet hoeveel de auto over aantal jaar waard is. Met private lease hoef je hier geen rekening mee te houden. Want er wordt een vast bedrag voor berekend in jouw private lease maandbedrag.

Brandstofkosten elektrische auto’s

Zoals bij een reguliere auto de brandstofkosten niet zijn inbegrepen bij de leaseprijs, zo zijn bij een elektrische auto de stroomkosten ook niet inbegrepen. Als je een auto wilt leasen is het altijd goed om naar het totale plaatje te kijken. Als het gaat om stroomkosten versus brandstofkosten ben je vrijwel altijd een stuk goedkoper uit met een elektrische auto. Een elektrische auto kan dus onder de streep alsnog goedkoper zijn dan een benzineauto met een lager leasetarief.

Goedkope elektrische leaseauto’s

Het aanbod qua elektrische stadsauto’s was lange tijd heel beperkt, maar daar is gelukkig verandering in gekomen. Daarom zijn er nu ook (relatief) goedkope elektrische leaseauto’s. De goedkoopste EV is de Dacia Spring, die in 2020 werd geïntroduceerd. Ook de Twingo ZE, Smart EQ Forfour en de Fiat 500e kunnen tot de goedkoopste elektrische leaseauto’s gerekend worden. Het is wel goed om te beseffen dat deze auto’s een beperkte actieradius hebben, met name de Smart. Die heeft een range van 130 km. Maar bij een stadsauto hoeft dat geen probleem te zijn. De goedkoopste elektrische leaseauto uit een segment hoger is de Opel Corsa-e. Deze is niet alleen ruimer dan de andere genoemde auto’s, maar heeft ook een actieradius die een stuk groter is (330 km).

De goedkoopste elektrische auto’s in de private lease zijn:

 1. Dacia Spring: vanaf €279 per maand
 2. Renault Twingo ZE: vanaf €289 per maand
 3. Smart EQ Forfour: vanaf €294 per maand
 4. Fiat 500e: vanaf €329 per maand
 5. Opel Corsa-e: vanaf €349 per maand

Kleine elektrische leaseauto’s

Als je op zoekt bent naar kleine elektrische leaseauto’s kom je - niet verrassend - grotendeels uit op dezelfde auto’s als bij de goedkope elektrische leaseauto’s. De kleinste elektrische auto is de Smart EQ Fortwo. Dit is een driedeurs auto. Er is ook een vijfdeurs versie: de Smart EQ Forfour. De Renault Twingo ZE is een fractie groter, maar staat op dezelfde basis.

De Fiat 500e lijkt op foto’s kleiner dan hij in werkelijkheid is. Ondanks het feit dat dit een driedeurs auto is, is deze auto groter dan een vierdeurs Smart Forfour of Twingo ZE. Een kleine elektrische auto die nog niet aan bod was gekomen bij de goedkope elektrische leaseauto’s is de Volkswagen e-Up. Dit is de Volkswagen Up zoals je die kent, maar dan elektrisch.

De kleinste elektrische auto’s zijn:

 1. Smart EQ Fortwo: 2,70 meter lang
 2. Smart EQ Forfour: 3,50 meter lang
 3. Volkswagen e-Up: 3,6 meter lang
 4. Renault Twingo ZE: 3,61 meter lang
 5. Fiat 500e: 3,63 meter lang

Tweedehands elektrische auto leasen

Het is ook nog een optie om tweedehands een elektrische auto te leasen. Het aanbod is dan wel een stuk beperkter. Veel volledig elektrische modellen zijn nog maar pas op de markt en dus nog niet beschikbaar als occasion. Het voordeel is dat ook voor het private leasen van een tweedehands elektrische auto subsidie beschikbaar is. Het gaat in 2022 om een bedrag van €2.000.

De beste elektrische lease auto’s van 2022

Wat is de beste elektrische lease auto? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven, want dat is voor eenieder anders. Het hangt af van zaken als budget en wat jouw eisen zijn qua ruimte, range, et cetera. Wel kunnen we een aantal interessante elektrische auto’s noemen. Daarbij kiezen we voor auto’s met een cataloguswaarde van minder dan €45.000. Anders kom je niet meer in aanmerking voor de aanschafsubsidie.

 • Fiat 500e (42 kWh: €359 per maand, 310 km range) De Fiat 500 wil je natuurlijk hebben vanwege zijn design, maar dat is niet zijn enige sterke punt. Met het 42 kWh-accupakket heb je ook een range van 310 km, wat erg netjes is voor dit segment.
 • Opel Corsa-e: (€349 per maand, 330 km range) We noemden de Opel Corsa-e al: het is een van de goedkoopste ‘serieuze’ EV’s. Dat wil zeggen: een EV die meer is dan alleen een stadsauto. Zowel qua formaat als qua range.
 • Kia e-Niro: (vanaf €439 per maand, 455 km range) De Kia e-Niro is razend populair in Nederland en niet zonder reden. De e-Niro biedt zeer nette specificaties voor een schappelijke prijs.
 • Skoda Enyaq: ( €525 per maand, 390 km range) De Enyaq doet precies wat je mag verwachten van een Skoda: je krijgt veel auto voor je geld. De Skoda Enyaq biedt onder meer veel ruimte, een fraai interieur en een nette actieradius.
 • Hyundai IONIQ 5: (vanaf €639 per maand, 384 km range) De IONIQ 5 is een ruime en comfortabele EV met futuristische looks. Als totaalpakket is het een hele complete auto. Er zijn nog wel versies met een grotere range dan 384 km, maar dan kom je uit op een cataloguswaarde van boven de €45.000 en loop je dus de subsidie mis.

Klik hier voor het volledig aanbod aan elektrische private leaseauto’s op Auto.nl.