image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Schade aan je auto, zonder dader? Wat nu?

Schade aan je auto zonder dader? Wat nu?

Als je net zo’n autoliefhebber bent als de gemiddelde auto.nl-medewerker, ben je goed ziek van schade aan je auto. En zéker als het gaat om schade aan je auto zonder dader. Geen briefje, geen idee van wat er gebeurd is. Heb je ook geen idee wat je nu kan doen? Daar hebben wij gelukkig wel een antwoord op.

Het overkomt veel autobezitters: je komt bij je bolide en iemand heeft schade gemaakt. Een winkelkarretje dat een diepe kras aan de zijkant maakt, iemand die bij het inparkeren je auto flink aantikt of zelfs iemand die al dan niet moedwillig je spiegels van je auto heeft gebroken. Een geluk bij een ongeluk: het Waarborgfonds Motorverkeer.

Waarborgfonds Motorverkeer

Heb je schade aan je auto en is de dader onbekend? Dan is het Waarborgfonds Motorverkeer er. Als jouw auto beschadigd is door een onbekend (of onverzekerd!) motorvoertuig, dan doe je hier een beroep op. Dit geldt dus niet als je zelf verantwoordelijk bent voor de schade. Dan ben je zelf aansprakelijk.

Niet alleen in gevallen van schade zonder dader

Het Waarborgfonds Motorverkeer is ook in andere gevallen erg handig:

• de veroorzaker reed door na de aanrijding en je hebt helaas het kenteken niet gezien of onthouden • de schademaker is bekend, maar de auto waarin hij of zij reed is onverzekerd • de veroorzakende auto bleek gestolen en de bestuurder wist dat • de verzekeraar van de brokkenpiloot is failliet • de bestuurder die de schade veroorzaakte is uit geloofsovertuiging niet verzekerd

Voorwaarden Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer keert niet zomaar een schadevergoeding uit. Zoals gezegd is het dus een vereiste dat iemand anders — een ander voertuig — schade heeft gemaakt aan jouw bolide. Ook de volgende voorwaarden zijn een vereiste:

• de schade (zonder dader) is veroorzaakt door een motorvoertuig of een aanhanger die daaraan gekoppeld was — voor schade door vandalisme hoef je bij Waarborgfonds Motorverkeer niet aan te kloppen • je doet aangifte bij de politie en neemt een kopie van het opgemaakte proces-verbaal mee, want je moet aantonen dat je geprobeerd hebt de identiteit van de onbekende dader te achterhalen • je hebt bewijs nodig van de schadegebeurtenis en alleen je eigen verklaring en/of die van je partner/kind(eren)/anderen die een relatie met jou hebben is niet voldoende — je hebt minstens twee getuigenverklaringen nodig

Om zeker te weten of je aanspraak kan maken op een schadevergoeding, doe je de check op de website van het Waarborgfonds. Dit zijn vragen als ‘heb je een verzekering?’, ‘weet je het kenteken van het voertuig dat de schade veroorzaakt heeft?’, of je getuigen hebt en of je iets gedaan hebt om de dader te vinden. Je krijgt gelijk te zien of je wel of niet in aanmerking komt voor vergoeding. Houd wel rekening met een wettelijk eigen risico van €250. Is de dader wel bekend, maar onverzekerd? Dan heb je geen eigen risico.

Heb je een all-risk-verzekering of een rechtsbijstandsverzekering? Meld dan altijd eerst je schade bij hen. De verzekeraar neemt de schade in behandeling en probeert een vergoeding los te krijgen bij het Waarborgfonds.

Schade aan je geparkeerde auto

In veel gevallen van een onbekende dader, gaat het om schade aan een geparkeerde auto. Als iemand geen briefje achterlaat en niemand je komt vertellen wat er gebeurd is, zit jij met de gebakken peren (en een beschadigde auto). Kijk en vraag even rond of er getuigen zijn en kijk of je ergens bewakingsbeelden op kan vragen. Als er getuigen zijn, noteer namen en telefoonnummers en vraag of ze je willen helpen met een verklaring. Maak voor de zekerheid ook foto’s van waar je auto geparkeerd staat, de schade en plekken met overgedragen autolak.

Claim je je schade aan je (geparkeerde) auto bij je verzekeraar? Dan gaat het waarschijnlijk ten koste van je schadevrije jaren. Tot een jaar na je claim kan je alsnog besluiten de kosten zelf te betalen.