Alles wat je moet weten over de sedan

Een sedan, of een berline — niet te verwarren met zo’n heerlijke bol, is een carrosserievorm voor een auto. Een auto met vier portieren en een kofferdeksel, zodat je vanuit de kofferbak het bestuurdersgedeelte niet kan bereiken. Wat is nou de beste sedan? En koop je dan een tweedehands sedan of een gloednieuwe? Dit en meer lees je hier.

Bijna alle automerken hebben een sedan in hun aanbod: een auto met een afgesloten kofferbak en vaak een in delen neer te klappen achterbank. Heeft de sedan maar twee portieren, dan is het officieel een coach. “Maar noemen veel autofabrikanten dat geen coupé?” Ja, vaak wel, ten onrechte.

De sedan: een populaire keus

De sedan vind je bij vrijwel elk merk in en in alle autoklassen. Eigenlijk zijn alle auto’s in de topklasse een sedan. In de hogere middenklasse was het ook altijd een populair bolide, maar de stationwagon wint terrein. Stationwagons zijn net iets flexibeler en hebben meer bagageruimte dan een even grote sedan. Ook hatchbacks zijn geliefde auto’s. In de compacte middenklasse doet de sedan het in Nederland en België niet goed, terwijl ze er in andere landen wel dol op zijn. Hoe dan ook: de sedan is een gewilde auto.

De voordelen van een sedan

Dat de sedan populair is, heeft ‘ie te danken aan de voordelen:

  • het interieur is gescheiden, waardoor je auto sneller opwarmt in de winter en minstens zo snel afkoelt in de zomer, daarnaast heeft het openen van je achterklep geen invloed op de temperatuur in de auto en heb je als passagier niet ineens een koude windvlaag in je nek
  • heb je net varkensoren gehaald voor de hond en leg je die in de kofferbak, dan is er niemand die last heeft van die geur
  • je wil er niet aan denken, maar áls je een ongeval krijgt, is de geïsoleerde kofferbak ideaal als ‘buffer’
  • de achterruit van een sedan wordt eigenlijk niet vies (je hebt dus ook geen ruitenwisser daar)
  • vaak zien sedans er erg mooi uit (wat waarschijnlijk een link heeft met dat vrijwel alle auto’s uit de topklasse een sedan zijn)

Nadelen van een sedan

Elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel. En ook elke sedan heeft wat nadelen:

  • lastiger parkeren dan een kleine(re) auto
  • de kofferbak is meestal niet erg ruim
  • occasions zijn lastiger te verkopen

Sedan kopen: occasion of gloednieuw?

Ben je op zoek naar je volgende auto en ben je er wel over uit dat het een sedan moet zijn? Via auto.nl bestel je je sedan gewoon online. Voor zowel gloednieuw als gebruikt staan de digitale deuren van auto.nl wagenwijd voor je open.

Wil je hulp bij het uitkiezen van je sedan of wil je meer weten over private lease of financiering? Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 09:00 en 21:00 uur bereikbaar. Op zaterdagen bereik je ons tussen 09:00 en 17:00 uur. Chat met de klantenservice, bel ons op 020 - 280 2800 of mail naar klantenservice@auto.nl