image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Welke soorten hybride auto's zijn er?

Auto’s heb je in duizenden soorten en maten. Van een sportwagen tot een boodschappenwagen voor oude vrouwtjes. Van een touringcar tot een autootje dat zelfs in je gang past. Zo is het ook met de hybride auto. Er is niet maar één hybride bolide; er zijn er veel meer.

Waarschijnlijk wist je het al: een hybride auto is geen elektrische auto. Dat is het eerste verschil. Kijk je puur naar de hybrides, dan zijn er ook vier verschillende soorten te benoemen. Het gaat om volledig hybride, half hybride, plug-in hybride en REEV.

Volledig hybride bolide

Een volledig hybride auto is — je raadt het — volledig hybride. Dat betekent dat je volledig op de elektromotor én volledig op de verbrandingsmotor kan rijden. In de stad helemaal elektrisch? Doen. Toch beide motoren gebruiken en de elektromotor als ondersteuning gebruiken? Ook prima. Wat jij wil. De brandstofmotor laadt de accu op. Je hoeft dus niet te ‘stekkeren’. Voorbeelden van volledig hybride auto’s: Toyota Prius, Toyota Auris, Ford Fusio Hybrid, Kia Niro en Lexus CT200h.

Half hybride

Mild hybride of half hybride. Je auto is uiteraard wel heel, maar het is niet mogelijk om alleen op elektriciteit te rijden. De elektro- en brandstofmotor zijn één team en hebben één taak: jou zo voordelig mogelijk van A naar B bewegen. Je rijdt een stuk zuiniger dan met een ‘gewone auto’. Als je een middagje stad doet, rijd je ongeveer 15 procent zuiniger. Pak je met name de snelweg, dan is het 8 tot 10 procent. De energie voor de elektromotor komt uit een kleine accu. Ook deze accu laad je niet op met een stekker. De accu laadt op met remenergie.

Plug-in hybride

De enige hybride die je met een stekker oplaadt. Plug-in hybrides plug je dus ook echt in, want de accu moet je opladen. Thuis, in parkeergarages of bij een openbare laadpaal. Gelukkig zijn er steeds meer laadpalen in het straatbeeld, want je moet de auto dus wel echt stilzetten om de accu weer wat leven in te blazen. Voorbeelden van de plug-in hybride: Prius Plug-in Hybrid, Volkswagen Golf GTE, Mitsubishi Outlander PHEV.

REEV

REEV staat voor Range Extended Electric Vehicle, wat dus eigenlijk wel echt een elektrische auto is. Met uitzonderingen: modellen die leverbaar zijn met verbrandingsmotor. In dat geval is het een hybride auto, want je combineert dan de twee motoren.