Subsidie elektrische auto

Vanaf juli 2020 krijg je geld terug als je een elektrische auto koopt. Dit zijn de plannen.

Volledig elektrisch rijden heeft al aardig wat voordelen: je betaalt geen wegenbelasting én geen aankoopbelasting. Voor elektrische zakelijke leaseauto’s geldt ook nog eens dat de bijtelling veel lager is dan voor andere auto’s.

Koop je elektrische auto met €4.000 subsidie

Om het ook voor particulieren nog aantrekkelijker te maken om elektrisch te rijden, voert het kabinet vanaf juli 2020 een aanschafsubsidie van €4000 in. Die geldt voor nieuwe auto’s tot €45.000.

Ook bij aankoop van gebruikte auto’s krijg je geld terug: €2000. Voorwaarde is wel dat deze auto via een vakhandelaar wordt gekocht, en dus niet van een particulier wordt overgenomen. Dat moet voorkomen dat er misbruik van de regeling wordt gemaakt.

Misschien zijn er in jouw regio al andere subsidies beschikbaar voor de aanschaf van je elektrische auto en/of oplaadpunten. Je vindt er meer informatie over op Nederland Elektrisch.

Tijdelijke regeling

De aankoopsubsidie voor elektrische auto’s komt voort uit het Klimaatakkoord. De plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt. Wel is al aangekondigd dat de subsidie in de komende 5 jaar ook weer wordt afgebouwd. Er komen dan namelijk steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt.

Details over de subsidieregeling worden binnenkort bekendgemaakt.