image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Wat is nu precies een SUV? auto.nl legt het uit!

Met het hele gezin op vakantie, in je eentje ruw terrein verkennen, de caravan trekken voor je jaarlijkse kampeerweekend met vrienden of het paard achter de auto. Of misschien vind je ze gewoon ontzettend mooi: de ruige terreinwagens. Beter bekend als SUV.

Wanneer is een SUV een SUV? Wat zijn de meest populaire versies? Ga je voor een tweedehands SUV of is een gloednieuwe bolide een beter idee? Dit en meer lees je hier.

Wat is een SUV?

Een SUV is in de Nederlandse volksmond een auto met een hoge instap, of een (semi-)terreinwagen. De afkorting staat voor Sports Utility Vehicle. Het zijn grote auto’s met vaak een ruig uiterlijk en in sommige gevallen vierwielaandrijving. Je zit in een SUV lekker hoog en rechtop. Aan ruimte geen gebrek in deze bolides: de kofferbakken zijn 700 tot 1.700 liter en er bestaan modellen met maar liefst 7 zitplaatsen. Ideaal voor de grote(re) gezinnen en mensen die van ruimte houden. Lees ook: De beste 7-persoonsauto's op een rijtje

Eigenlijk werden SUV’s ontwikkeld om op ruw terrein te rijden. Daarom staan ze hoger op de wielen en hebben ze soms zelfs vierwielaandrijving. Uiteindelijk gebruiken we de auto’s vaker voor het gladde wegdek van de snelweg en is het vaker een gezinswagen dan dat we er ruige dingen mee doen.

Betaalbare SUV’s

Een SUV heeft misschien een kostbaar imago, maar SUV rijden hoeft helemaal niet duur te zijn. Het beste voorbeeld daarvan is de Dacia Duster, een betrouwbare SUV met bewezen techniek. Of kijk eens naar de Renault Captur in Nederland een absolute verkooptopper. Daar zijn er dus ook veel gebruikt van te vinden. Wil je iets groter rijden? Dan is de Toyota C-HR een hele fijne en betaalbare optie. Ook de kosten voor het onderhoud blijven binnen de perken met deze Toyota SUV.

Zuinige SUV’s

SUV’s gebruiken net iets meer brandstof dan de gemiddelde hatchback of stationwagon. Dat komt natuurlijk door de aerodynamica. Onder de natuurwetten komen deze auto’s niet uit. Maar er zijn meer dan genoeg zuinige SUV’s op de markt. Bijvoorbeeld de Lexus UX, die gebruik maakt van hele slimme hybride techniek. Wil je je uitstoot nog verder verlagen? Dan kan je ook in een SUV volledig elektrisch gaan.

Verschillende soorten SUV’s

Je hebt meerdere soorten SUV, zoals de terreinwagens, de luxury SUV’s, fullsize SUV’s, midsize SUV’s, compacte SUV’s, mini SUV’s en sommigen scharen de cross-overs ook onder de SUV’s.

Deze SUV-modellen zijn in 2021 bijzonder populair

Benieuwd naar welke SUV’s we zoal verkopen? Deze auto’s gingen als zoete brood… eh, bolides over de toonbank:

Tweedehands SUV kopen?

SUV’s zijn populaire auto’s, wat betekent dat er ook tweedehands flink wat aanbod is. Ben je van plan een tweedehands auto te kopen? Lees dan eerst onze tips.

Bekijk ons aanbod van tweedehands SUV’s.