image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Tips bij het kopen van een eerste auto

Eerste auto kopen? Lees eerst deze tips!

Misschien heb je net je rijbewijs gehaald of misschien heb je ‘m al een tijdje op zak. Of misschien ben je zelfs zo voortvarend bezig dat je je eerste auto al koopt voordat je überhaupt geslaagd bent voor je rij-examen. Hoe dan ook: je leest dit waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar je eerste bolide. Daarom vind je hier de beste tips bij het kopen van je auto.

Nog even en dan staat er pure vrijheid voor je deur. Dankzij je auto kan je altijd overal heen. Heb je al een idee van welk merk en welk model je wil? Of ben je je nog aan het oriënteren? Het is een flinke investering, dus het is fijn als je eerste auto meteen een schot in de roos is. Zo’n bolide waarmee je meteen de blits maakt.

Oriënteren maar

Als je nog niet weet wat welke auto je precies wil, is oriënteren het eerste wat je doet. Om te voorkomen dat je uit pure paniek en keuzestress de eerste de beste auto koopt die je tegenkomt, hebben we wat tips voor je. Stel jezelf in het begin in ieder geval de volgende vragen:

• waar gebruik je de auto voor? • hoeveel kilometers maak je per jaar? • wat is je budget? • hoeveel mensen moeten er in de auto passen? • welke opties vind je belangrijk? • wil je een nieuwe of een tweedehands auto? • handmatig schakelen of een automaat?

In de blogpost ‘Wat is de juiste auto voor mij?’ lees je meer handige tips.

De kosten van je auto: bepaal je budget

Je auto kost meer dan alleen de aanschafprijs. Gelijk goed om te weten: de prijs die je bij de auto’s van auto.nl ziet staan, is ook echt de prijs die je betaalt. Er komt geen cent meer bij. Maar je moet natuurlijk wel rekening houden met andere autokosten, zoals het onderhoud, je WA-verzekering (of all-risk, wat jouw voorkeur heeft), keuringen, wegenbelasting en eventueel een parkeervergunning.

Waar koop je je eerste auto?

Een auto kopen is makkelijker dan ooit. Als je internet hebt, vind je met een simpele zoekopdracht genoeg auto’s die te koop staan. Maar ja, hoe weet je in welke staat de auto écht is en of de verkoper betrouwbaar is? Koop je een auto via bijvoorbeeld Marktplaats, controleer dan altijd de verkoper via hun geschiedenis op dat platform. Dealers controleer je door te kijken of ze aangesloten zijn bij BOVAG en door te kijken of er recensies over ze online staan. En ga je kijken naar de auto? Neem dan altijd iemand mee die er verstand van heeft. Grote kans dat je namelijk al enthousiast bent als je de auto ziet en alle mogelijke gebreken voor lief neemt. Degene die je meeneemt kijkt als het goed is niet door een roze bril en vertelt je of het een goede koop is.

Via auto.nl weet je altijd zeker dat je een goede koop doet. Lees maar eens wat klanten vertellen over ons. Operationeel manager Johan controleert alle auto’s die we verkopen op 31 punten. Pas als hij zijn goedkeuring geeft, verschijnen de auto’s in de webshop. Koop je de auto en bevalt ‘ie je om wat voor reden dan ook niet? Halen we hem binnen 14 gewoon weer op. Jij krijgt je aankoopbedrag natuurlijk volledig terug.

Controleer de auto en maak een proefrit

Al ziet de auto er op het eerste gezicht netjes uit, er is misschien toch wat mis. Dat ontdek je soms tijdens een proefrit. Tijdens je proefrit check je: • de vering: helt de auto over of blijft ‘ie netjes op de weg? • het schakelen: gaat het soepel of hapert je versnellingsbak? • of je goed zit en of je alles om heen goed kunt zien • of alle verlichting het doet • de remmen door bijvoorbeeld plotseling hard te remmen (als er niemand achter je rijdt en je zeker weet dat je bijrijder de gordel draagt)

Koop je je auto via auto.nl? Ook dan is het mogelijk een proefrit te maken. Bij elke auto die we te koop aanbieden, zie je waar de auto staat. Je bent natuurlijk helemaal vrij om er naartoe te gaan en je toekomstig bolide alvast een verliefde blik toe te werpen. Als je dat niet doet en je wagen gewoon bestelt, maak je je proefrit als we je auto bezorgen. We rijden graag met je mee om je alle technische snufjes uit te leggen en je navigatie in te stellen. Bevalt je auto niet? Dan nemen we ‘m gewoon weer mee. Bevalt hij wel, maar bedenk je je binnen 14 dagen? Dan komen we hem halen. Gratis.

Onderhandelen

Hoewel uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen een hekel hebben aan het onderhandelen bij het kopen van hun eerste auto (en alle auto’s erna), loont het wel. De meeste autohandelaren spelen dit spel namelijk nogal graag. Vind jij er juist niks aan? Neem dan iemand mee die het leuk vindt en die er goed in is.

Bij ons hoef je niet te onderhandelen. De prijs die je bij de auto ziet staan, is all-inclusive. En omdat wij geen dure showrooms en bijbehorende verkopers hebben, liggen onze prijzen lekker laag, maar onze voorwaarden juist super hoog. Is dat even mooi meegenomen. Eh, thuisbezorgd.

Deal gesloten? Auto op naam

Heb je je auto gekocht? Gefeliciteerd! Je mag nu de auto op jouw naam zetten. Of nou ja, je moet. Dit doe je bij het postkantoor, als je je legitimatiebewijs en pinpas meeneemt. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper. Jij krijgt jouw kentekenbewijs via de post.

auto.nl regelt dit trouwens meteen met je. In je auto of aan je keukentafel. Wat jij wil. We zetten de auto op jouw naam. Wel zo makkelijk.

Vergeet je je auto niet te verzekeren?