Coronavirus Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nemen wij maatregelen rond de bezorging van auto’s.Meer informatie

Van plan om een occasion te kopen? Lees eerst deze tips!

Ben je op zoek naar een tweedehands auto en vooral benieuwd naar waar je op moet letten? Je vindt hier de beste tips voor het kopen van een tweedehands auto. In een paar stappen weet je zeker dat jij binnenkort je ideale tweedehands auto voor de deur hebt staan.

Of het nou de eerste keer is dat je een auto koopt of je zoveelste occasion, het blijft een beetje spannend. Daarom geven wij je handige tips om je voor een miskoop te behoeden. Een auto is nogal een uitgave, dus we snappen dat je wil dat het de juiste bolide is.

Kies de juiste auto voor jou

Misschien heb je al helemaal voor ogen welke auto je volgende bolide is. Een favoriet merk, je lievelingsmodel of de auto waarin je vaker reed en waarvan je weet dat hij je bevalt. Als je dit niet weet, is het handig na te denken over wat voor jou de juiste auto is. Denk na over waarvoor je de auto gebruikt, hoeveel kilometers je jaarlijks maakt, hoeveel je uit wil geven, hoeveel mensen er in je auto moeten passen, welke opties je belangrijk vindt en of je handmatig of automatisch wil schakelen.

Leestip: ‘Wat is de juiste auto voor mij?

Waar koop je het best een tweedehands auto?

Een tweedehands auto kopen is net een tikje spannender dan een gloednieuwe. Als je een tweedehands auto koopt, is het slim dit te doen bij een autobedrijf dat aangesloten is bij BOVAG. Zo heb je meer zekerheden dan wanneer je ‘m via een verkoophoek op Facebook scoort. Je allerbeste optie is auto.nl. Het aanbod gebruikte auto’s is groot én alle auto’s zijn op maar liefst 31 punten gecheckt. Onze Johan is operationeel manager en beslist al 20 jaar of de auto goed genoeg is om verkocht te worden. Hij hanteert altijd de volgende regel: durft hij de auto niet aan zijn moeder te verkopen, dan ook niet aan iemand anders.

Maak een proefrit

Auto uitgekozen? Tijd voor je proefrit. Een tip: rijd tijdens die rit over verschillende soorten wegen. Dan weet je zeker dat je spiegels er niet afvallen als je over de keien in een stad rijdt of dat je dak wegwaait op een snelweg. Kijk of je auto goed remt door het pedaal even goed in te trappen — als er niemand achter je rijdt — en verzeker jezelf ervan dat alle snufjes nog goed functioneren. Schakelt je auto ook goed en voelt alles goed aan? Dan is het misschien wel jouw nieuwe bolide.

Bij auto.nl heb je ook de mogelijkheid een proefrit te maken. Bij elke auto vind je waar de auto fysiek staat en daar mag je natuurlijk altijd heen. Als je de auto bestelt, bezorgen wij ‘m bij je thuis. Of op je werk. Waar jij fijn vindt. Dan maak je altijd eerst een proefrit. Bevalt ‘ie? Perfect. Je hebt daarna nog 14 dagen bedenktijd. Als je gebruikte auto toch niet helemaal is wat je ervan hoopte, halen wij hem zonder lastige vragen weer op. Jij krijgt natuurlijk gewoon je aankoopbedrag terug.

Vraag expliciet naar mankementen

De verkoper is verplicht om mankementen en gebreken aan de auto te melden. Vraag daar dus ook nadrukkelijk naar. Zelf heb je trouwens ook een onderzoeksplicht. Jouw aandeel is in ieder geval al de proefrit. Een aankoopkeuring valt hier ook onder — die laat je het beste uitvoeren door een onafhankelijke partij.

Via auto.nl vraag je gemakkelijk de onderhoudshistorie op. En Johan heeft de rest al voor je gedaan.

Controleer onderhoudshistorie en kilometerstand

De beste vraag die je stelt: is het onderhoudsboekje aanwezig? Het is goed te weten of en hoe je auto onderhouden is. En hoe zit het met de kilometerteller? Via RDW vraag je een oordeel van de geregistreerde kilometerstand op. Lijkt het allemaal te kloppen? Leg dan de tellerstand vast in de koopovereenkomst. Mocht achteraf blijken dat ermee gesjoemeld is, dan heb je in ieder geval een juridische poot om op te staan.

Onderhandelen maar

De meeste mensen hebben een hekel aan onderhandelen. Snappen we. Daarom bieden we op auto.nl altijd meteen de laagste prijs, inclusief alles. Bij andere verkopers is het onderhandelen geblazen. Neem dus vooral iemand mee die dit leuk vindt en bereid je goed voor. Onderzoek van tevoren wat de auto ongeveer waard is.

Hoe zit het met de garantie?

Garantie is niet vanzelfsprekend. Bij auto.nl wel. Mocht je je auto ergens anders kopen, kijk dan altijd naar de garantievoorwaarden. Laat ze vastleggen in de verkoopovereenkomst, want je wil niet voor verrassingen komen te staan als je auto er halverwege de rit naar huis al mee kapt. auto.nl belooft je trouwens sowieso dat je de eerste 15.000 kilometer zonder onderhoud kan rijden. Allemaal dankzij onze Johan.