Top 10 beste stadsauto’s

Woon je in het centrum, werk je in de stad of ben je graag in je vrije tijd in het kloppende hart te vinden? Dan is een stadsauto voor jou ideaal. Wat de beste stadsauto voor jou is, bepaal je natuurlijk zelf. Maar we helpen je uiteraard graag op weg met onze eigen top tien van stadsauto’s. In willekeurige volgorde.

Een fijne stadsauto is klein, zuinig en veilig. En afhankelijk van je wensen heeft ‘ie een hoge instap, technische snufjes die je helpen parkeren langs de stadsgrachten en misschien wel een uitgebreid infotainmentsysteem. Wat je eisen ook zijn: grote kans dat hier je nieuwe favoriete stadsauto tussen staat. Laten we eerst even kijken naar de voordelen van de stadsauto.

Voordelen van stadsauto’s

Stadsauto’s zijn al jaren populair. Vooral in ons land, waar autorijden niet de goedkoopste bezigheid is. Een stadsauto is een kleine, wendbare auto met een aantal voordelen. Komen ze.

Lagere aanschafprijs en goedkoper in onderhoud

Kijken we naar een lijst met goedkoopste (nieuwe) auto’s, dan staan daar verrassend veel stadsauto’s in. Is er iets mis met je bolide, dan is het vanzelfsprekend goedkoper om iets van een Fiat te vervangen dan van een BMW.

Minder wegenbelasting dan de joekels

De wegenbelasting is gebaseerd op het gewicht van de auto. Stadsauto’s zijn klein en wegen minder dan bijvoorbeeld een terreinwagen. Je betaalt dus relatief weinig wegenbelasting.

Goedkoper verzekerd

Je autoverzekering is gebaseerd op risico. Aangezien zwaardere auto’s meer schade aanrichten bij een aanrijding, zijn die duurder in verzekering. Ook all-risk verzekeren is goedkoper: die premie is gebaseerd op de cataloguswaarde of de dagwaarde van de auto. Stadsauto’s zijn goedkoper in aanschaf en dus in verzekering. Vergelijk hier verschillende autoverzekeringen

Makkelijker parkeren

Waar je met een grote auto ook een groot parkeervak nodig hebt, is dat met een kleine stadsauto niet het geval. De parkeerplekken zijn voor de compacte wagens al snel ruim genoeg. En dat zonder schade op te lopen door iemand die haar of zijn deur tegen de jouwe drukt.

Populaire stadsauto’s

Ook stadsauto’s zijn aan trends onderhevig. Zo zien we bijvoorbeeld meer elektrische stadsauto’s, stadsauto’s met automaat, en stadsauto’s met een grote kofferbak. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen in 2021:

Elektrische stadsauto's

Ook onder de allerkleinste auto’s beging de elektrische aandrijving populair te worden. Er is groeiende interesse in stadsauto’s zoals de Smart ForFour EQ en de Škoda Citigo EV. En dat is niet zo gek, want electrische aandrijving is bijzonder geschikt voor het stadsverkeer. Bij snelheden onder de 50 kilometer per uur gaat de batterij namelijk het langste mee. En bovendien is het natuurlijk fijn om de luchtkwaliteit in de stad een beetje onder controle te houden.

Stadsauto's met een automaat

Ook dit is een trend die we heel goed begrijpen. Want juist in de stad is het heel vaak schakelen. Bij elk stoplicht helemaal naar neutraal en dan weer terug omhoog. Dat kan slimmer. Daarom monteren steeds meer fabrikanten een automaat in hun boodschappen auto’s. En dat waarderen wij zeer.

Stadsauto's met ruime kofferbak

Klein van buiten, ruim van binnen. Het is een van de grootste clichés in de automotive wereld, maar er zijn steeds meer stadsauto’s die aan deze verwachting voldoen. Neem bijvoorbeeld de Suzuki Celerio, dat is een auto waar je met gemakt in op vakantie kan. Alle kampeerspullen passen er in, geen probleem.

Top 10 beste stadsauto’s

Grote kans dat je nu wel heel enthousiast bent over de stadsauto, dus we nemen je mee naar onze tien favorieten. In willekeurige volgorde.

1. Fiat 500

Al jarenlang een van de hipste stadsauto’s: de Fiat 500. Valt qua uiterlijk bij veel mensen in de smaak en is niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. In 2008 werd deze stadsauto uitgeroepen tot Auto van het Jaar.

2. Škoda Citigo

Hoewel de CITIGO klein is, is ‘ie van binnen goed ruim. De bolide is sinds 2011 op de markt en verkrijgbaar met drie of vijf deuren. Voor een kleintje erg volwassen: een rustige rijervaring op de snelwegen en het bochtenwerk is fijn.

3. Seat Mii

Deze auto is goed te vergelijken met de CITIGO. Nu ook verkrijgbaar als elektrische wagen. Ruim van binnen en toch lekker compact om mee door de stad te crossen.

4. Toyota Aygo

Een stadsauto waar je makkelijk met zijn vieren mee kan gaan winkelen. Veel beenruimte, een eigenwijs uiterlijk en comfortabele stoelen.

5. Kia Picanto

Ziet er volgens velen goed uit, veel technologische snufjes (mogelijk), rijdt ook op de snelweg lekker en het interieur is comfortabel. Koop je ‘m tweedehands? Dan is een netjes ingevuld onderhoudsboekje een enorm pluspunt.

6. Hyundai i10)

Al sinds 2007 niet meer weg te denken uit ons landje. Een paar kernwoorden: betrouwbaar, comfortabel, ruim, zuinig. Ook op de snelweg is het leuk om in de i10 te rijden.

7. Volkswagen up!

Een populaire keus, al sinds 2011. Een erg zuinige auto die echt stukken kleiner is dan de gemiddelde auto en toch ruimte biedt aan vier inzittenden. Gegarandeerd rijplezier met de up!.

8. Peugeot 108

Stuurt lekker licht en direct, heeft een chique uitstraling en is volledig aan je eigen smaak aan te passen.

9. Renault Twingo

Deze auto is écht klein. En een tikkeltje ondergewaardeerd. De Twingo is als 3-deurs wellicht niet zo praktisch als je vaak meerdere passagiers bij je hebt, maar het is wel een fijne auto om in te rijden.

10. Suzuki Celerio

De Suzuki Celerio is de opvolger van de Alto, maar dan 10 centimeter langer en hoger. Geen heel bijzondere verschijning, wél zuinig, comfortabel, soepel geveerd en ruim. De Celerio is zelfs een van de ruimste auto’s in het segment.