Trekgewicht van een auto

Wil je met de caravan op vakantie, rijd je regelmatig met een aanhanger achter je auto of haal je geregeld je paard van stal? Dan is het belangrijk te weten hoe het zit met jouw auto en het trekgewicht. Niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je niet ineens met de neus van de auto omhoog stilstaat op de snelweg.

Als je een aanhangwagen, trailer of caravan aan je auto koppelt, dan is het nodig te weten welk gewicht je maximaal mag trekken. Andersom geldt ook dat wat je achter je auto hangt, goed bij de auto moet passen. De combinatie moet kloppen. Vervolgens hangt het ook nog af van welk rijbewijs jij als bestuurder hebt.

De bepaling van de trekkracht van een auto

Het kan zomaar zo zijn dat je een volgende auto aan het uitzoeken bent met een sterkere motor. Dan kijk je naar de trekkracht en blijkt het maximale trekvermogen veel lager te liggen dan bij je huidige auto. Hóe kan dat? Het is de fabrikant van de auto die bepaalt wat het maximaal toelaatbare trekgewicht is. Dat bepalen zij op basis van de trekkracht van de motor, sterkteberekeningen en allerlei testen. De eis is dat de combinatie van de auto en de aanhanger op een helling van 12 procent vijf keer binnen vijf minuten moet starten en stoppen — mét voldoende houdkracht van de handrem, voldoende vermogen om in beweging te komen en zonder de koppeling te vernielen. Vervolgens bekijkt de fabrikant of het markttechnisch en commercieel gezien ook een goed en veilig besluit is.

Waar vind je het trekgewicht?

Wat jij met je auto mag trekken, staat op je kentekenbewijs. Tenzij je een bedrijfsauto hebt, dan vind je het trekgewicht op het conformiteitsbewijs. Heb je een papieren kentekenbewijs, dan staan de trekgewichten vermeld als ‘maximum massa (on)geremd’. Op een kentekencard (het plastic kaartje op pinpasformaat) staat ‘technisch maximum massa AHW’.

Registratie trekgewicht bij RDW verplicht

Het is verplicht dat de gewichten geregistreerd staan in het kentekenregister van RDW. Zie je dat het ontbreekt, neem dan contact op met RDW. Online is het heel makkelijk te zien of je voertuiggegevens compleet zijn bij de [RDW-kentekencheck](https://ovi.rdw.nl/).

Je auto als caravantrekker

Goed, op je kentekenbewijs staat dan wel het wettelijke toegestane maximumtrekgewicht, maar dan is het nog de vraag of je auto en de caravan een goede match zijn. Een goede en veilige verhouding is dat je beladen(!) caravan niet meer weegt dan 75% van de beladen trekauto. En houd er rekening mee dat je auto stabiel genoeg is — een noodzakelijke karaktertrek van je bolide.

Je snapt: met de zwaarste en krachtigste auto de lichtste caravan trekken, dat is ideaal qua rijgedrag. Maar, als je op de kosten let, is het weer fijner om een auto te hebben die een minder krachtige en dus zuinigere motor heeft.

Elektrische of hybride auto’s en hun trekkracht

Het maximale trekgewicht zou geen regel zijn zonder uitzonderingen. Bij (stekker)hybrides ligt het trekgewicht vaak véél lager dan bij de benzinevariant van dezelfde auto. En elektrische auto’s mogen helemaal geen aanhangers trekken — op de Jaguar iPace, Audi e-Tron en Tesla Model X na.