image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape

Welke hybride auto's mogen een trekhaak?

Best handig, een trekhaak op een auto. Lekker met de caravan op pad, je aanhanger vol laden met spullen om naar de stort te brengen, je kasten ophalen bij een meubelgigant zonder je voorruit eruit te drukken door een te lange doos. Maar eh, mag die trekhaak ook op hybride auto’s?

Veel mensen balen als een stekker dat hun elektrische of hybride auto geen aanhanger of caravan mag trekken. Het goede nieuws is dat het op steeds meer elektrische en hybride auto’s wél mag. Op vakantie met je hybride auto is niet langer een utopie.

“Maar waarom mag mijn hybride auto niet trekken?”

Eigenlijk zijn elektrische auto’s en hybride auto’s niet ontworpen om een aanhanger of caravan te trekken. Het gaat bij deze auto’s vooral om zuinigheid en milieueisen — niet om met je auto op vakantie te gaan. Daarnaast zijn de hybride auto’s van zichzelf al een stuk zwaarder, wat zorgt voor extra druk voor de remmen en ophanging. Daarnaast is het plaatsen van een trekhaak ook net even anders dan bij een ‘gewone’ auto. De trekhaak zou in het verlengde van de batterij(en) van je hybride auto geplaatst worden. Ben je betrokken bij een botsing, dan kan het zomaar zijn dat de trekhaak de batterij zó beschadigt, dat je auto ontploft of in brand vliegt. Er is ook wat onzekerheid over het remmen. Door de zwaarte van de hybride auto, in combinatie met een aanhanger of caravan, is de remweg wel heel erg lang.

Welke hybride auto mag een caravan trekken?

Je hybride auto mag alleen een caravan of aanhanger trekken, als er een getal achter ‘trekvermogen’ staat. Staat daar een ‘-’? Dan is het verboden een trekhaak op je hybride auto te laten monteren. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel wat hybride auto’s op de markt waarmee je menig camping bereikt. Bijvoorbeeld de Passat en Golf GTE, de Volvo V60 Plug-In Hybrid, de Toyota RAV4 Hybrid en de Mitsubishi Outlander PHEV. En natuurlijk mag je met deze auto’s ook naar de vuilstort als je je aanhangwagen vol hebt geladen met puin.

Dit zijn in 2021 wat ons betreft de allerbeste plug-in hybride auto’s die caravans mogen trekken. Deze auto’s hebben minimaal een trekbelasting van 1.300 kilo:

Prestaties van de hybride auto als trekker

Zo’n auto met een stekker als trekker is natuurlijk grandioos. Het vermogen van de elektromotor is ideaal als je optrekt. Ga je met je hybride bolide op vakantie, dan moet je er wel rekening mee houden dat de accu snel leeg is. De prestaties van je wagen zijn vergelijkbaar met een benzine- of diesel-auto.