image/svg+xml Louwman Created with Sketch. icon-checked icon-document 5B3F2C90-278E-45DB-8AA9-3BD22C3DA5BC phone-icon icon-filter Louwman Created with Sketch. icon-readmore icon-dilevery 602D7FAA-55E3-474B-949F-2F504E2A2A55 Shape
  • Home
  • Blog
  • Tweedehands of gebruikte auto kopen

Een tweedehands auto kopen? Lees eerst deze tips!

Een andere auto kopen is altijd een beetje spannend. Je geeft aardig wat geld uit en dan is het toch even afwachten of de bolide net zo goed bevalt als je hoopte. Koop je een gebruikte auto, dan is het nog uitdagender. Hoe weet je of je een goede koop doet?

Om je te behoeden voor een miskoop en voor het uitgeven van onnodig veel geld, geven we je een aantal tips en handvatten. Hopelijk loodsen we je zo stap voor stap naar de tweedehands auto van je dromen.

Wanneer koop je een tweedehands auto?

Een gebruikte auto kopen is populair. Sommige mensen vinden het simpelweg zonde een nieuwe auto te kopen, doordat de waarde al daalt als je pas een meter gereden hebt. Daarnaast is een gebruikte auto ideaal als je net je rijbewijs hebt, je niet veel geld uit wil geven aan een auto, je de bolide niet zo vaak nodig hebt of als je de tijd tot een nieuwe auto wil overbruggen. Het is de uitdaging een zo goed mogelijke auto voor zo weinig mogelijk geld te scoren.

Hoe koop je een tweedehands auto?

De zoektocht naar een tweedehands auto begint voor iedereen verschillend. Sommigen weten al helemaal welke auto ze willen, terwijl een ander vooral op zoek is naar bepaalde eigenschappen en een auto die daarbij past. Denk in ieder geval na over waarvoor je de auto gebruikt, hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, wat je budget is, hoeveel mensen er in je auto moeten passen (nu en in de nabije toekomst) en welke opties je belangrijk vindt. Wil je diesel of benzine? Handmatig of automatisch schakelen?

Voor het kopen van een tweedehands auto heb je een aantal opties. Je doet het bij een autobedrijf dat aangesloten is bij BOVAG, je tikt er een op de kop via een verkoophoek op Facebook of Marktplaats of je shopt ‘m via de webshop van auto.nl. In het laatste geval bespaar je jezelf een hoop tijd, moeite en energie. Je koopt gegarandeerd een goede auto voor de beste prijs — zonder te hoeven onderhandelen.

Controle gebruikte auto

Zeker als je zelf geen verstand hebt van auto’s is het een opgave om een gebruikte auto te kopen. Je weet niet zeker of alles onder de motorkap in orde is en hoe je bepaalde dingen checkt. Daarom is het slim iemand mee te nemen die van wanten weet óf de controle uit handen geven.

Als je iemand meeneemt, zorg dan voor een goede proefrit. Rijd over verschillende soorten wegen om te voelen hoe de auto erop reageert. Voel je de bodem niet onder je voeten vandaan storten als je over keien rijdt? En blijft je bumper er ook op zitten als je 130 kilometer per uur rijdt over de snelweg? Test of de auto goed remt en kijk of alle technische snufjes nog goed werken. Schakelt de auto ook soepel? Voelt alles goed aan? Dan is dat het moment om na te denken of het echt jouw nieuwe bolide is. Vraag ook altijd expliciet naar mankementen. De verkoper is namelijk verplicht om gebreken aan de auto te melden. Je hebt zelf ook een onderzoeksplicht, zoals bijvoorbeeld de proefrit. Een aankoopkeuring valt hier ook onder. Ook een belangrijke vraag: is het onderhoudsboekje aanwezig? Het is goed te weten of de auto goed onderhouden is, waar en hoe. En hoe is het met de kilometerstand? Via RDW vraag je een oordeel van de geregistreerde kilometerstand op.

Koop je je gebruikte auto via auto.nl? Dan hoef je in principe zelf niets meer te controleren. Dat doet onze Johan voor je. Johan is operationeel manager. Alle auto’s die in onze webshop staan, gaan eerst langs Johan. Hij beslist al 20 jaar of de auto goed genoeg is om te koop aan te bieden. Zijn stelregel? ‘Als ik de auto niet aan mijn moeder durf te verkopen, dan ook niet aan iemand anders.’

Let op de garantie

Garantie op een gebruikte auto is niet vanzelfsprekend. Tenminste, niet overal. Bij auto.nl natuurlijk wel. Besluit je je auto ergens anders te kopen dan in onze webshop, kijk dan altijd naar de garantievoorwaarden. Ligt het ook vast in de verkoopovereenkomst? Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je gebruikte auto ermee kapot. Bij auto.nl beloven we je dat je de eerste 15.000 kilometer rijdt zonder pitstop voor onderhoud. Ideaal.

Benieuwd naar ons aanbod van gebruikte auto’s?