• Home
  • Blog
  • Veilig rijden in winterse omstandigheden

Veilig rijden in winterse omstandigheden

Rijden onder winterse omstandigheden vraagt wat kennis en voorbereiding. In deze blog lees je precies wat je kunt doen om ook op de allerkoudste dagen veilig van a naar b te komen.

1. Leg een noodpakket in je auto

Bereid je in de winter extra goed voor op pechgevallen. Als de motor van je auto het niet meer doet, dan stopt ook je verwarming er mee. Dat is niet alleen onprettig, het kan zelfs gevaarlijk zijn als het onder het vriespunt is. De hulpdiensten hebben het op dit soort dagen ook nog eens extra druk, dus het kan zomaar een uur of twee duren voordat je geholpen wordt. Leg daarom een noodpakket in de auto, met een warme deken, lucifers en een paar waxinelichtjes. Met één waxinelichtje op het dashboard houd je de temperatuur in de auto altijd boven het vriespunt. Als extraatje kan je een paar warme schoenen in de auto leggen. Je tenen zullen je dankbaar zijn.

2. Maak je autoruiten écht goed schoon

Bevroren ruiten? Het is verleidelijk om snel even een gaatje te krabben om daarna de auto in de duiken. Maar op die manier ontneem je jezelf letterlijk het zicht. Je creëert namelijk gevaarlijke dode hoeken. Stel, je laat de buitenste 10 centimeter van het ijs op je voorruit zitten. Als je een kruispunt nadert is dat een dode hoek van een paar meter breed, waar een fietser of een voetganger compleet in kan verdwijnen. Het is dus echt de moeite waard om de ramen aan alle kanten goed schoon te maken. Zowel voor jezelf als voor je medeweggebruikers.

3. Rijd rustig, pas je snelheid aan, kijk ver vooruit

Dit klinkt allemaal vrij logisch, maar pas jij je rijstijl echt voldoende aan? In de praktijk zie je dat veel bestuurders de snelheid niet voldoende minderen. En dat terwijl je remweg bij nat weer toch echt twee keer zo lang is, en bij sneeuw of ijzel nog veel langer. Je wilt jezelf daarom extra ruimte geven om te anticiperen op wat er komen gaat. Kijk dan ook niet naar de auto die direct voor je rijdt, maar kijk daar doorheen of voorbij. Je wilt juist weten waar die auto voor je op gaat reageren. Zo ben je onverwachte situaties altijd ruimschoots voor.

4. Laat winterbanden je niet overmoedig maken

Winterbanden zijn fantastisch, maar zorgen soms wel voor een vals gevoel van veiligheid. Óók met winterbanden is je remweg een flink stuk langer dan in de zomer. Natuurlijk geven ze meer grip dan een zomerband in winterse omstandigheden, maar zie het niet als wondermiddel. Zelfs met de allerbeste winterbanden heb je een stuk minder grip dan in twintig graden en een zonnetje. Houd dus meer afstand en rem voldoende af voor bochten.

5. Maak eens mee hoe het is om te slippen

Wat ons betreft zou een slipcursus standaard onderdeel moeten zijn van het behalen van een rijbewijs. Het is namelijk best gek dat je pas voelt hoe het is om te slippen als het er echt om gaat. Het is veel slimmer om daar van te voren mee te oefenen. Want hoe voelt het eigenlijk als je remmen in de ABS schieten? Dat is het antiblokkeersysteem dat op je auto zit. Als dat in werking treed dan begint je rempedaal heftig te trillen. Je zou van schrik zomaar je voet van het pedaal af kunnen trekken, terwijl het op dat moment juist belangrijk is om die maximaal ingedrukt te houden. En wat doe je als je slipt? Als je auto een zijdelingse beweging maakt, dan wil je juist weg blijven van het rempedaal. Maar dat is slechts de theorie, het blijft pas echt hangen als je het tien keer op rij hebt gedaan. Doe daarom eens een slipcursus. Dat is niet alleen leuk, het kan ook je redding zijn in onverwachte omstandigheden.

Lees onze andere blogs over auto's en autorijden >